Susret članova Druge sinode s kardinalom Bozanićem

Susret članova Druge sinode s kardinalom Bozanićem

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, susreo se s vjernicima laicima, članovima Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, u četvrtak 16. ožujka 2023. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Autor
TUZN/Laudato/F.P.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
17.03.2023 13:36

 

Na početku susreta i nakon uvodne molitve kardinal Bozanić pozdravio je sve okupljene članove i naglasio kako je Druga sinoda na neki način prethodila govoru o Sinodi i sinodalnosti koji je danas aktualan. Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije pripremala se "od početka ovoga tisućljeća jer smo bili svjesni da je za našu Crkvu potrebno da se nađe zajedno i da zajedno promisli svoje djelovanje, svoju misiju i svoje poslanje", kazao je kardinal Bozanić i dodao kako smo "u završetku naše Sinode trebali povezati ono što opća Crkva traži od nas i ono što smo živjeli."

Kardinal je istaknuo kako je Sinoda zapravo drugo ime Crkve jer ona označava zajedničko "osluškivanje onoga što Duh Sveti govori u Crkvi". Kao važan razlikovni element Druge od Prve sinode Zagrebačke nadbiskupije, kardinal Bozanić naglasio je sudjelovanje vjernika laika. "U ovoj Sinodi vjernici laici nisu bili samo nazočni, već su bili u većini i po broju i po prijedlozima."

Osvrćući se na knjigu Izjava i odluka, Kardinal je poručio kako se radi o plodu Sinode, koja je "stalna otvorenost životu Crkve. Ova knjiga plod je onoga što je bilo u otvorenosti vremenu koje živimo i sa sviješću da nam je dana da bude smjerokaz i zakonodavstvo za našu Crkvu te orijentir kako pastoralno djelovati unutar Crkve".

Kardinal Bozanić poručio je okupljenim laicima kako zagrebačka Sinoda tek sada počinje jer se dokument ne predaje samo njezinim članovima nego i vjerničkim zajednicama te cijelom narodu Crkve zagrebačke.

Okupljenim članovima obratio se i tajnik Druge sinode, preč. Denis Barić, koji je izložio tijek nastanka knjige Izjava i odluka, podsjetivši članove na pripremno razdoblje i sinodska zasjedanja (od 2016. do 2018.) na kojima su aktivno sudjelovali.

Preč. Barić naglasio je da se vjernik laik u ovoj knjizi ne može promatrati odvojeno jer su vjernici laici izuzetno važni u životu Crkve te svoji darovima i talentima mogu doprinijeti obogaćenju i prepoznatljivosti Crkve. Istaknuo je i važnost Nadbiskupijskog pastoralnog instituta koji je "pozvan dati svoj doprinos ponudom različitih oblika formacije vjernicima laicima", i dodao kako je iznimno bitan naglasak knjige Izjava i odluka Druge sinode ulaganje u ljude "posredstvom različitih oblika formacije, kako bi ljudi spremni preuzeti odgovornost za različite zadaće u Nadbiskupiji, koja će po njihovoj zauzetosti biti prepoznata kao živa zajednica koja vrši poslanje u suvremenom svijetu i u hrvatskom društvu".

Na kraju susreta doprinos susretu dali su i članovi gđa Ljilja Vokić, gđa Antonija Marasović Ledenko i g. Branimir Stanić ističući zahvalnost na prilici za sudjelovanje i doprinos sinodskom procesu te vjeru i nadu kako će se ono što je dogovoreno provoditi na razini župa i cijele Nadbiskupije.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: