Svečano proglašenje crkve sv. Antuna Padovanskoga manjom bazilikom

Svečano proglašenje crkve sv. Antuna Padovanskoga manjom bazilikom

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, predslavio je misno slavlje svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije na zagrebačkom Svetom Duhu.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
09.12.2022 07:53

 

Na misnom slavlju koncelebrirali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua; provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Miljenko Hontić; župnik i prvi rektor manje bazilike, fra Ivan Marija Lotar; provincijali hrvatskih redovničkih provincija, svećenici Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, svećenici Gornjogradskog dekanata te brojni drugi.

Na početku misnog slavlja provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Miljenko Hontić pozdravio je sve prisutne te izrazio želju da uzdignuće ove crkve na čast bazilike svima bude još veći poticaj da još radosnije dolazimo u ovu baziliku i tu ''zadobivamo obilje Božjeg milosrđa, oproštenja i Njegove snage i milosti, kako bismo u današnjem svijetu doista mogli cvjetati kao pravi antunovski ljiljani i tako mogli širiti Božji miris Njegove blizine, brige i nadasve neizmjerne ljubavi prema svakom čovjeku te tako ovaj svijet činili ljepšim plemenitijim i boljim".

Nakon uvodnog pozdrava, apostolski nuncij u RH, mons. Giorgio Lingua pročitao je Dekret proglasa crkve sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu manjom bazilikom

U prigodnoj homiliji zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić istaknuo je svijetli lik Svete Marije, zore Božića, zore našega spasenja, koju Crkva u vrijeme došašća stavlja pred svakog vjernika kako bi se što bolje pripremio za susret s Isusom. 

''Bezgrješna je proboj svjetlosti. Ona je žena bez ljage grijeha. Današnja nas svetkovina podsjeća na činjenicu da Blažena Djevica Marija nije upoznala ono stanje što ga nazivamo istočni grijeh. Čovjek živi s grijehom. Taj suživot današnja svetkovina stavlja pod svjetlo Božje riječi. Bezgrješna Djevica Marija je vrata ljepote; one ljepote što je skrivena u dubini svakoga čovjeka. Naš vjernički poziv jest: osloboditi svjetlo što ga je Bog stavio u svakoga od nas. To Božje svjetlo mi svojim površnim i grješnim životom skrivamo'', istaknuo je kardinal.

U nastavku je napomenuo da je Marija početak boljega svijeta.

''S Njom se na ovoj zemlji pojavi stvorenje koje je sama dobrota, čija ruka ne udara, čija riječ ne povrjeđuje. Ona je žena pobjedničke nevinosti, čiji život ne poznaje dvosmislenost i čiji pogled nikada ne gubi nevinost svoga sjaja. Njezino je srce bez podjele, djevičanstvo bez žaljenja, majčinstvo bez posesivnosti. Ona je žena koja ljubi u potpunoj čistoći i nježnosti. Po Njoj i u Njoj stvorenje započinje iznova, jer je ponovno zadobilo neokaljanost.''

Govoreći o svetkovini Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, istaknuo je kako je to "slavlje naših korijena i naše budućnosti, jer nam Marija kao slika i putokaz pokazuje što će se i nama dogoditi''.

Na kraju misnog slavlja zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić imenovao je upravitelja župe, velečasnog gospodina fra Ivana Mariju Lotara, rektorom manje bazilike.

BAZILIKA
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: