Svečano proslavljen Dan Križevačke eparhije

Svečano proslavljen Dan Križevačke eparhije

U ponedjeljak 30. siječnja 2023. Križevačka grkokatolička eparhija svečano je proslavila svoj Dan eparhije. 

Fotograf
D. Pernjak (Prigorski list) / D. Kovacs
Objavljeno:
 
31.01.2023 12:33

 

U ponedjeljak 30. siječnja 2023. Križevačka grkokatolička eparhija svečano je proslavila svoj Dan eparhije, blagdan svojih nebeskih zaštitnika, sveta tri hijerarha, biskupa i crkvenih otaca Bazilija Velikoga, Grgura (Nazijanskog) Bogoslova i Ivana Zlatoustoga, od kojih svaki u kalendaru ima svoj spomendan, ali ih se časti i zajedničkim blagdanom. Arhijerejsku liturgiju u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima predvodio je križevački biskup vladika Milan Stipić, u suslavlju s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj, nadbiskupom Giorgiom Linguom, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, varaždinskim biskupom Božom Radošem, pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i  Mijom Gorskim te sisačkim biskupom Vladom Košićem, koji je i propovijedao. U suslavlju je sudjelovao i cistercitski opat iz Stične u Sloveniji, o. Maksimlijan File te brojni grkokatolički i rimokatolički svećenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Ukrajine, Slovenije i Austrije, đakoni i bogoslovi. Nazočile su i brojne redovnice iz Križevaca koje su posebnom molitvom zajedno s nazočnim redovnicima obnovile zavjete povodom Dana posvećenog života.

Tijekom liturgije mons. Milan Stipić unaprijedio je o. Nenada Krajačića, ravnatelja Caritasa Križevačke eparhije i člana Povjerenstva za izbjeglice, u čin protojereja stavrofora (počasnog svećenika s pravom nošenja zlatnog križa).

križevci

U homiliji, sisački biskup Košić kazao je kako su tri velika svetca i zaštitnika Križevačke biskupije koje slavimo istinski naučitelji vjere koji bdiju nad našim dušama. ''Ova tri svetca ne ističu se samo svojim teološkim naukom nego i životom. Bazilije je osobito važan u nauku o Duhu Svetom, a njegovim djelom nadahnut je i crkveni sabor održan 381. u Carigradu. On je i otac istočnog monaštva, budući da je sve prodao i otišao živjeti kao pustinjak te utemeljio i prva monaška pravila. Sv. Grgur duboko je promišljao o Presvetom Trojstvu, a njegov nauk pokoljenja su smatrala normom pravovjerja'', kazao je biskup Košić, koji je osobito istaknuo sv. Ivana Zlatoustoga, glasovitoga propovjednika, koji je bio nevjerojatno izravan i govorio protiv tadašnji moralnih iskrivljenja. ''Također, zaslužan je i za reformu istočne liturgije, koja se i danas po njemu zove'' – kazao je, između ostalog, mons. Košić.

kri

Na kraju liturgije, prvi put, a što će odsad biti praksa svake godine, vladika Milan Stipić uručio je prigodna priznanja osobama koje su se istaknule u radu i kršćanskom životu. Priznanja su primili: gospođa Irina Matijević iz Lipika, za osobit doprinos u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, o. Milan Vranešić za 45 godina kontinuiranog rada na tiskanju Žumberačkog krijesa, te dr. Goran Ivanišević za promicanje ugleda i kulturno-povijesnih vrijednosti Križevačke eparhije. Priznanje je dobila i Udruga Dobro dobrim (DoDo) iz Velike Gorice koja je u suradnji s Caritasom Križevačke eparhije ostvarila velike humanitarne akcije pomoći Ukrajini i izbjeglim Ukrajincima u Hrvatskoj. Na liturgiji je pjevao Zbor Križevačke katedrale pod ravnanjem Martina Pleše te solisti Katarina Rončević, Edith Nikšić Zeltner i Ozren Bogdanović.

kri

Poslije liturgije, u dvorani Mariapolija Faro održano je kratko predstavljena dokumentarne videoreportaže o prošlogodišnjem zajedničkom djelovanju Caritasa Križevačke eparhije i Udruge DoDo (Dobro dobrim) iz Velike Gorice u pomaganju ratom pogođenoj Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje su utočište našli u Republici Hrvatskoj. Ostvarena je pomoć u vrijednosti od oko 15 milijuna eura, s više od stotinu pohoda raznim gradovima u Ukrajni, pa i onim područjima koja su bila na liniji ratnih djelovanja.

križevci

Uz brojne vjernike na svečanosti proslave Dana eparhije sudjelovali su Darko Koren, koprivničko-križevački župan, Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca i predsjednik Uprave građevinske tvrtke Radnik Mirko Habijanec.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: