Svečanom Večernjom Zadrani započeli slavlje svog zaštitnika, sv. Krševana

Svečanom Večernjom Zadrani započeli slavlje svog zaštitnika, sv. Krševana

Preko sv. Krševana povezujemo se s nebeskom Crkvom koja nam po svojim svetima pruža jasne znakove svoje ljubavi.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Ines Grbić
Objavljeno:
 
24.11.2021 10:59

 

Svečanu Večernju na uočnicu blagdana sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra, čiji se lik nalazi na grbu i zastavi grada, predslavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u utorak 23. studenog, u katedrali sv. Stošije u Zadru, izvijestila je IKA.

– Sv. Krševan bio je dobar vojnik i podanik cara Dioklecijana. Ali, bio je i vrli učenik Isusa iz Nazareta. Angažirani kršćanin, dakle, koji je javno, bez straha i stida, očitovao svoj životni stav i opredjeljenje za Isusa Krista. Birajući toga vrlog rimskog časnika kao svoga zaštitnika, Zadrani su znali da biraju osobitog Božjeg viteza – rekao je mons. Puljić.

Naglasio je da se preko sv. Krševana povezujemo s nebeskom Crkvom koja nam po svojim svetima pruža jasne znakove svoje ljubavi, a po mučeničkoj krvi očituje čudesnu Božju snagu i podupire našu ljudsku nemoć.

U svjetlu navještaja Božje riječi iz Pavlove Poslanice Rimljanima, kad Pavao pita: 'Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?', nadbiskup je rekao da tu Pavao razmišlja o snazi koju Isus ima kad nas privuče k sebi; kad nas osvoji; kad postanemo Božja djeca.

– Malo je koji spis Novoga zavjeta imao toliki utjecaj u povijesti Crkve kao Poslanica Rimljanima koju su, jer je opširna i naukom bogata, nazivali 'katedrom vjere'. Na njoj su se svetci nadahnjivali i nalazili odgovore na vjerska pitanja. Pavao ju je napisao negdje između 57. i 58. godine, kada je stigao u Korint, a odatle je planirao poći dalje, do Španjolske. Htio je da mu rimska Crkva bude blizu, pa im u Pismu piše da mu daju podršku u njegovu pothvatu i planovima. Pisao je Rimljanima kako bi ga 'ta slavna Crkva' podržala u njegovim namjerama – rekao je nadbiskup Puljić.

Poželjevši da nas sv. Krševan i dalje štiti i brani, nadbiskup je zazvao blagoslov i na sve koji nose odgovornosti grada, da ih sv. Krševan prati u nastojanju za dobro ljudi i zadarskog kraja.

U liturgiji su sudjelovali i kanonici Stolnog kaptola sv. Stošije s prepozitom, mons. Josipom Lenkićem, kao i članovi novoosnovanog Vjerničkog društva sv. Krševana, u koje su se udružili vjeroučitelji Zadarske nadbiskupije, čija je predsjednica Ivana Viduka. Nadbiskup Puljić osnovao je to Društvo ove godine kako bi vjeroučitelji, osobito vjernici laici, po uzoru na sv. Krševana, bili svjedoci Krista u društvu po dodatnom angažmanu u inicijativama mjesne Crkve.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: