Sveta Terezija od Djeteta Isusa

Sveta Terezija od Djeteta Isusa

„Moje zvanje je ljubav!“

Autor
Laudato/T.M
Fotograf
bitno.net
Objavljeno:
 
01.10.2024 07:53

Sveta Terezija od Djeteta Isusa, poznata i kao Terezija iz Lisieuxa, rođena je 2. siječnja 1873. godine u Francuskoj. Od malih nogu osjetila je snažan poziv na svetost, a već s 15 godina ušla je u karmelićanski samostan u Lisieuxu. Ondje je, kroz jednostavnost i predanost, razvila svoju duhovnost, poznatu kao "mali put", u kojoj je naglasak na svakodnevnim malim činima ljubavi i pouzdanja u Boga.

U svojoj autobiografiji "Povijest jedne duše", Terezija je otkrila svoj unutarnji svijet duhovne borbe, ali i velike radosti koju je nalazila u poniznom služenju Bogu kroz obične stvari. Njezina želja bila je postati svetica kroz jednostavan život ispunjen ljubavlju i žrtvom za druge. Živjela je kratko, preminuvši 1897. u dobi od samo 24 godine, ali je ostavila trajno duhovno nasljeđe.

Sveta Terezija od Djeteta Isusa proglašena je svetom 1925. godine, a 1997. papa Ivan Pavao II. proglasio ju je crkvenom naučiteljicom zbog njezine duboke teologije ljubavi i povjerenja u Boga. Iako je živjela skrivenim životom u samostanu, proglašena je i zaštitnicom misija, jer je svojim molitvama i žrtvama željela pomoći širenju vjere po svijetu.

Njezina duhovnost i danas nadahnjuje milijune vjernika, a posebice se ističe po svom razumijevanju Božje ljubavi i pouzdanju u Njegovu milost. Na današnji blagdan mnogi vjernici mole za njezin zagovor, nadahnuti njezinom sposobnošću da u svakodnevnim situacijama pronalazi prilike za sveto djelovanje. Sveta Terezija nas uči da svetost nije rezervirana samo za velike čine, već da se nalazi i u najmanjim, ali ljubavlju ispunjenim djelima.

Njezina rečenica „Moje zvanje je ljubav!“ sažima njezin životni put, pozivajući nas da kroz ljubav prema Bogu i bližnjima ostvarujemo svoj vlastiti put svetosti.

Molitva svetoj Tereziji od Djeteta Isusa

"O sveta Terezijo od Djeteta Isusa, ti si obećala da ćeš s neba sipati ruže milosti. Ispuni me vjerom, nadom i ljubavlju prema Bogu i bližnjima. Daj mi snagu da poput tebe činim male stvari s velikom ljubavlju. Učini da moj život, poput tvog, bude svjedočanstvo Božje dobrote i ljubavi. Sveta Terezijo, moli za mene i prikaži moje molbe pred Gospodinom. Amen."

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: