Sveti Fermin i utrka s bikovima

Sveti Fermin i utrka s bikovima

U Pamploni se u čast sv. Ferminu svake godine u mjesecu srpnju održava velika svečanost – Sanfermines.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
pixabay
Objavljeno:
 
25.09.2020 14:09

 

Danas Katolička Crkva slavi sv. Fermina. Sveti Fermin rođen je u trećem stoljeću u Pamploni, glavnom gradu Navarre, koji se danas nalazi u sastavu Španjolske, na sjeveru. Smatra se kako je potjecao iz rimske obitelji senatorskog staleža. Obrazovanje je stekao kod biskupa Honesta, gdje se zainteresirao za kršćanstvo. Počeo je misionariti u svojoj domovini, a potom se zaputio u južnu Francusku, tadašnju Galiju, gdje je naviještao Evanđelje.

 
Odlučio je postati svećenik, a godine 301. postao je prvi biskup Amiensa, u kojem je tijekom progona kršćana pod vladavinom okrutnog cara Dioklecijana umro mučeničkom smrću odsijecanjem glave. U Amiensu na svetca podsjećaju vrata zapadnog pročelja katedrale i visoki pozlaćeni reljef na pregradi kora u biskupskoj crkvi.

U Pamploni se u čast sv. Ferminu svake godine u mjesecu srpnju održava velika svečanost – utrka s bikovima. Svečanost se naziva Sanfermines, po svetom Ferminu. To je postala vjerojatno najpopularnija svečanost u čitavoj Španjolskoj, i godišnje ju posjeti oko milijun ljudi. Na gradske ulice pusti se krdo bikova i volova, koji trče do arene udaljene više od 800 metara. Ispred mnogobrojnih životinja trče najhrabriji, a svake godine ozlijedi  se između 200 i 300 ljudi. Dosad je nažalost poginulo 15 osoba. Ovu svečanost popularizirao je Ernest Hemingway u romanu: 'A sunce izlazi'.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: