Svetište svetog Jakova Markijskog proglašeno nacionalnim spomenikom BiH

Svetište svetog Jakova Markijskog proglašeno nacionalnim spomenikom BiH

Svetište svetog Jakova Markijskog datira iz 15. stoljeća i posvećeno je talijanskom franjevcu i propovjedniku, fra Jakovu Markijskom.

Autor
Katolički tjednik/Laudato/M.D.
Fotograf
Katolički tjednik
Objavljeno:
 
14.01.2021 16:48

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je, između ostalih, 'Kulturni krajolik – Svetište voda sv. Jakova' u Deževicama kod Kreševa nacionalnim spomenikom BiH, izvijestio je Katolički tjednik.

Sjednica je upriličena u Sarajevu, u srijedu, te su usvojene izmjene i dopune ranije donesenih odluka za više nacionalnih spomenika diljem BiH, prenijela je bhrt.ba.

Nacionalni spomenik Svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama, općina Kreševo, kulturni je krajolik povezan s povijesnim, vjerskim, kulturnim i simboličkim vezama, uključujući elemente prirodnog područja.

Gotovo scensku lokaciju i vizualno upečatljiv element čini špilja u kojoj se nalazi vrelo. Ovaj lokalitet posjećivali su desetci tisuća hodočasnika svake godine prije početka pandemije. Svetište u narodu datira iz 15. stoljeća i posvećeno je fra Jakovu Markijskom (1391. – 1476.) talijanskom franjevcu, propovjedniku, piscu i vikaru Bosanske vikarije od 1435. do 1438. godine.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno