Svetkovina Bezgrješne svečano proslavljena na Svetom Duhu

Svetkovina Bezgrješne svečano proslavljena na Svetom Duhu

Svetkovina Bezgrješnog Začeća BDM svečano je proslavljena na Svetom Duhu u Zagrebu večernjom Euharistijom koju je predslavio fra Josip Petonjić, gvardijan zagrebačkoga samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca.

Autor
Bazilika sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu/Laudato/F.P.
Fotograf
Vlado Badrov
Objavljeno:
 
09.12.2023 13:24

 

U koncelebraciji su bili fra Miljenko Hontić, provincijal, fra Ivan M. Lotar, župnik i rektor bazilike i druga braća samostana.

Na svetoj Misi pjevao je župni zbor ''Tomislav Talan'' uz orguljaša Milana Hibšera i dirigenta maestra Gorana Jerkovića.

Ovom svetom Misom proslavili smo i prvi rođendan kao najmlađa hrvatska manja bazilika.

Svečano je otvoren i franjevački potpuni oprost. Zadobivanje potpunog oprosta, pod uobičajenim uvjetima, bit će moguće od svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2023. do blagdana Prikazanja Gospodinova 2. veljače 2024. ''U molitvi pred jaslicama postavljenim u crkvama, vjernici mogu dobiti potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima. Isto tako, oni koji ne mogu fizički sudjelovati, mogu jednako primiti plod oprosta, prinoseći svoje patnje Gospodinu ili vršeći neku pobožnost.“

jaslice sveti duh

Riječima pape Franje: ''Potrebni su nam trenutci tišine i molitve kako bismo zaustavili buku misli i djela koja odražavaju užurbani život. Tišina služi da bismo kontemplirali ljepotu lica djeteta Isusa koji je rođen u siromaštvu štale, a molitva kako bismo izrazili zahvalnost punu divljenja zbog tog dara ljubavi koji nam se daje. Naime, u jednostavnom i divnom znaku jaslica koji je pučka pobožnost prihvaćala i prenosila iz generacije u generaciju, očituje se veliko otajstvo kršćanske vjere. Bog nas toliko voli da želi podijeliti s nama naš ljudski život. Nikada nas ne ostavlja same; prati nas svojom skrivenom prisutnošću, ali ne i nevidljivom. U svakoj radosnoj i žalosnoj situaciji, On je Emanuel, S nama Bog.''

Neka nam ovaj prikaz bude podsjetnikom da je Isus Krist – utjelovljena Riječ Očeva, uvijek ''S nama Bog – Emanuel'' jer se upravo tako htio roditi Onaj koji nije htio da ga se boje, nego da ga se ljubi!

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: