Svetost je vezana uz običan i svakodnevni život i smatra se kao spašeni život

Svetost je vezana uz običan i svakodnevni život i smatra se kao spašeni život

Uoči svetkovine Svih svetih i Dušnog dana gost u studiju 'Izdvojenog' bio je fra Ante Bekavac.

Autor
Laudato/A.H.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
30.10.2020 21:43

 

Uoči svetkovine Svih svetih i Dušnog dana, u emisiji 'Izdvojeno' govorilo se upravo o toj temi. Fra Ante Bekavac u studiju je govorio o tome što obilježavamo na ova dva bitna datuma u Crkvi, miješamo li dvije svetkovine te zašto je važno moliti se za pokojne. Istaknuo je kako je među vjernicima nastao nesporazum te kako često dolazi do miješanja i poistovjećivanja blagdana Svih svetih te Dušnog dana.

Duboka je uzajamna povezanost između ove dvije svetkovine. Dodaje kako svatko od nas ima religiozne slike kojima si predočuje izgled vječnosti. Sve te slike blijede su jer nemamo iskustva. Vječnost i život vječni označavaju kvalitetu života koju daje samo Bog. Ne može se usporediti ni sa čim drugim. Slike u Bibliji pokušavaju nam prikazati stvarnost onoga čemu naša duša teži.

 – U krštenju nosimo klicu života. Smrt je samo prijelaz. Daje nam se obećanje da nas Bog ne će ostaviti samima. Kad kažemo riječ smrt, mislimo na prestanak biološkog života, dok je duša besmrtna. – izjavio je fra Bekavac.

Fra Ante Vučković rekao je kako svatko od nas može postati svet.

– Riječ je o tome da u Crkvi razlikujemo one koji su sveti (u konačnom suodnosu s Bogom), one koji su na putu (za njih možemo moliti) te ljude koji su tijekom života bili s Bogom, ali nisu sveti i možemo moliti za zagovor. Svetost je vezana uz običan i svakodnevni život i smatra se kao spašeni život – istaknuo je fra Vučković.

U emisiju se uključio i fra Smiljan Kožul koji je također govorio o ovoj temi, a iz Vukovara, gdje je svečano otvoren vodotoranj, javio se fra Ivica Jagodić, župnik u Župi sv. Filipa i Jakova, koji je govorio o svetosti hrvatskih branitelja.

– Poginuli u Vukovaru nisu bili okrenuti sebi nego bližnjima. Svatko je nekoga branio i čuvao. Ti predani životi nisu uzaludni, a to što ih ne možemo pronaći možda nam ovakvi blagdani ulijevaju nadu da oni ipak uživaju neku nagradu. Prolaze nešto kroz što je sam Krist Gospodin prolazio, a to je lik sluge koji je bio nedužan u gradu. Prošao je kroz služenje radi drugih. Nema veće ljubavi negoli dati život za bližnjega svoga. – izjavio je fra Jagodić.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: