[Svjetski dan djecce] Život u misijama u Tanzaniji, Venezueli i na Kubi

[Svjetski dan djecce] Život u misijama u Tanzaniji, Venezueli i na Kubi

''Djeca su zdenac radosti i izvor veselja'', poručuju iz Udruge Zdenac.

Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Udruga Zdenac
Objavljeno:
 
20.11.2022 13:18

Uvjeti u kojima žive djeca na drugom kraju svijeta, u Tanzaniji, u Venezueli, na Kubi, za nas nezamislivi, ali oni žive, nasmijani i radosni, rijetko pokazujući tugu. Mnogi su više od hrane i vode, koja im je prijeko potrebna, često se pokaže, gladni pažnje i zagrljaja. Ali i ova djeca, unatoč svemu, vesele se životu, igri i druženjima, uživajući u svom djetinjstvu jedino kako znaju – skromno. Ovih nekoliko rečenica zaokružuje priče djece iz misija Udruge Zdenac koja već gotovo 20 godina čini karitativna djela milosrđa u korist najugroženijih u zajednici i svijetu. Neki od ciljeva koje Udruga Zdenac postojano ispunjava već godinama jesu podupirati, educirati i organizirati volontere za rad s ugroženim kategorijama stanovništva od brige za starije i nemoćne osobe, osobe s posebnim potrebama, kao i samohrane roditelje i djecu bez roditelja kroz druženja, psihološku i praktičnu pomoć, kao i financijsku potporu.

Susrećući se s djecom u misijama ovdje u Hrvatskoj i svijetu, brojni volonteri jednoglasno se slažu: djeca su zdenac radosti i izvor veselja. Kroz program kumstva, i brojni Hrvati godinama daju svoj financijski doprinos djeci u misijama čineći djelo milosrđa koje svakodnevicu ove djece čini ljepšom, a budućnost svjetlijom.

''Mama Marlid često nam priča o dobrim ljudima iz Hrvatske koji šalju novac da mi imamo što jesti, da imamo sapuna, vode, majice, lopte, bojice. Svaki dan se molimo Bogu za njih da nam uvijek šalju te stvari. Ja želim biti kao oni. Kad budem velik, ići ću u Hrvatsku da ih zagrlim i da im kažem: 'HVALA, HVALA, HVALA, dobri ljudi'. Sada sam sretan. Vi ste promijenili moj život'' o prisutnosti Udruge Zdenac u svom životu i životu njegove obitelji komentirao je dječak Antonio (9) iz Zdenčeva centra u Pampataru na otoku Margarita u Venezueli.

Priča koja zaista inspirira i ona je djevojke Anne Ngwale iz Tanzanije, koja je, kako kaže, ispunila svoj životni san postavši učiteljica. Naime, još odmalena Anna sanja o tome da podučava druge. Nakon godina školovanja, koja joj je omogućio Zdenac, Anna je ostvarila svoj cilj i završila školu za učiteljicu. Odrastajući u mračnoj sobici, u neimaštini i ostavljena od roditelja, Anna je živjela s bakom i vrlo često boravila je u misiji Zdenca, sudjelujući u aktivnostima za djecu, a danas i pomažući s prijevodom, logistikom i poučavanjem u misiji u Tanzaniji.
Danas Anna živi u kući Udruge Zdenac u Dugom Selu, kamo je došla na jednogodišnje učenje hrvatskoj jezika i kulture. Ono u čemu najviše uživa, kaže, srdačnost je Hrvata, kao i naša hrana. Ipak veseli se i povratku svojoj baki i prijateljima u Tanzaniji, želeći sada još više doprinositi misiji Zdenca u Tanzaniji, pomažući djeci i volonterima.

Obilazeći misije, jedan zaključak obuhvaća sva iskustva i nove spoznaje, a taj je da je dječji osmijeh najvrjedniji poklon i zdenac radosti koji ispunja sve one koji su oko njega. Okupimo se zajedno oko tog zdenca. Više informacija o podržavanju i načinima kako poduprijeti aktivnosti Udruge, postati kum ili kuma djetetu i omogućiti mu školovanje, saznajte ovdje.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: