Svjetski dan klauzurnih redovnica

Svjetski dan klauzurnih redovnica

U Hrvatskoj postoji 17 ženskih klauzurnih samostana, od čega osam benediktinskih i četiri karmelićanskih.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
21.11.2022 09:14

 

Svake godine, još od 1953., u Katoličkoj crkvi slavi se svjetski dan ''Pro Orantibus'', posvećen redovnicama koje žive i mole u klauzurnim samostanima i provode ondje Bogu posvećen, kontemplativni život. Ove godine slavimo dakle 69. dan ''Pro Orantibus''. Taj je Dan ustanovio još Papa Pio XII. svega tri godine nakon objavljivanja apostolske konstitucije ''Sponsa Christi'', koja označava važan događaj u povijesti ženskog monaštva.

Pio XII. odredio je da se Dan sjećanja i molitve za klauzurne redovnice slavi na liturgijski blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu, koji Crkva slavi u liturgiji svakog 21. studenoga, spominjući se Marijina potpunoga darivanja i posvećenja Bogu. Marija je zapravo najviši uzor potpunog predanja Bogu, stoga i ideal kontemplativnog života.

Bile su to još teške godine odmah nakon Drugog svjetskog rata, kada je Papa Pio XII. 21. studenog 1950. god. objavio konstituciju ''Sponsa Christi'', u kojoj među ostalim piše: ''Nije mali broj samostana koji nažalost trpe glad, oskudicu, bijedu i mnogi provode težak život što prelazi granice podnošljivosti.''

Ove Papine riječi i poziv potaknuli su u Italiji osnivanje Sekretarijata za Asistenciju klauzurnim samostanima koji je pokrenuo brojne inicijative za pomoć redovnicama kontemplativnog života. Među njima je i svečanije obilježavanje Dana ''Pro orantibus'', čija je svrha prije svega bolje upoznavanje i vrednovanje kontemplativnog života, a onda i konkretna pomoć, posebno onim samostanima kojima je potrebna zbog nastalih novih ekonomskih i društvenih (ne)prilika u današnjem svijetu. Stoga ćemo se barem toga, jednog dana u godini, i pomoliti za brojne sestre koje inače za nas i za cijeli svijet mole svakoga dana tijekom cijele godine.

U Hrvatskoj postoji 17 ženskih klauzurnih samostana:

8 – benediktinke (Zadar, Cres, Krk, Šibenik, Trogir, Rab, Pag, Hvar);

4 – karmelićanke (Brezovica, Marija Bistrica, Kloštar Ivanić, Đakovačka Breznica);

3 –klarise (Zagreb, Požega, Split);

1 – Sestre Pohođenja Marijina (Zagreb);

1 – Kćeri Srca Isusova (Lasinja).

Postulatura bl. Ivana Merza, potaknuta njegovim mističnim doživljajem prigodom prisustvovanja ulasku u samostan i oblačenju redovnice benediktinke u Parizu 4. XI. 1921. god., te njegovim dubokim shvaćanjem vrijednosti kontemplativnog života u klauzurnim samostanima, o čemu je često pisao u svojim objavljenim spisima, već mnogo godina čestita hrvatskim sestrama klauzurnih samostana njihov Dan. Sestre redovito zahvale Postulaturi za ovu pažnju i gotovo uvijek ponove istu rečenicu: ''Vi ste jedini koji ste nas se sjetili!''

Ovo podsjećanje na Dan klauzurnih redovnica ''Pro Orantibus'' ima za cilj da Postulatura bl. Ivana Merza ne ostane i ubuduće jedina koja će se sjećati i čestitati našim klauzurnim redovnicama njihov Dan, nego da joj se pridruže i mnogi drugi, da našim sestrama koje se cijele godine za nas mole donesu ohrabrenje i zahvalnost za njihov duhovni i molitveni apostolat. Mnogi imaju sigurno i poznanstva među sestrama klauzurnih samostana, pa će sestrama sigurno biti drago ako im se javimo i čestitamo im njihov Dan.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: