Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH: 'Udovi smo istoga Tijela Kristova'

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH: 'Udovi smo istoga Tijela Kristova'

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je predsjednik Caritasa biskupije Banja Luka, banjolučki biskup Franjo Komarica.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
KTA
Objavljeno:
 
07.03.2021 15:38

 

U samostanskoj i župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog, u naselju Petrićevac u Banjoj Luci, na Treću korizmenu nedjelju slavljeno je središnje euharistijsko slavlje akcije Hrvatskog Caritasa: 'Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini'.

Misu je predslavio predsjednik Caritasa biskupije Banja Luka, banjolučki biskup Franjo Komarica, a propovijedao je predsjednik Hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup Bože Radoš.

U misnom slavlju sudjelovali su i ravnatelj Hrvatskog Caritasa, mons. Fabijan Svalina; ravnatelj Caritasa BiH, mons. Tomo Knežević; ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. dr. Mirko Šimić; ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, don Željko Majić; ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka, mons. Miljenko Aničić; predsjednik europskog Caritasa, mons. Michael Landau; domaći župnik fra Domagoj Šimić i drugi pristigli svećenici. Na Misi su bili djelatnici svih Caritasa u Bosni i Hercegovini.

– Kao Kristovim vjernicima trebalo bi nam svima biti dobro poznato da smo tijekom cijele godine pozvani na iskrenu usrdnu molitvu te na djela milosrđa i solidarnosti prema potrebitima, osobito u našoj životnoj sredini – poručio je u pozdravnim riječima banjolučki biskup Komarica.

Obraćajući se vjernicima u Bosni i Hercegovini, biskup Radoš u propovijedi je rekao 'da se s poštovanjem danas zbližavamo s vašim ranama koje su još tako vidljive, a vidljive su i po broju vjernika, posebno u Banjolučkoj biskupiji.

Rekao je da Crkva u Hrvatskoj ovaj dan želi posvjedočiti svoju blizinu, zajedništvo, solidarnost i ljubav prema Crkvi i ljudima u BiH.

– Udovi smo istoga Tijela Kristova. Krv koja je potekla s križa naša je životna tekućina, ona nam daje život i ona povezuje cijelo Tijelo Kristovo, cijelu Crkvu, svakoga od nas. Želimo danas biti s vama solidarni. Želimo pokazati simbolično, ali i stvarno blizinu s vama. Danas će Crkva u Hrvatskoj prikupljati i darove za vas. Ti darovi su tek kap u moru. Ali, to je kap krvi, doza krvi koja će podržavati ono što je najslabije, što je najpotrebnije u Crkvi i društvu. Bez tog dobrovoljnog darivanja ove doze krvi mnoge institucije u Caritasu u Bosni i Hercegovini ne bi imale život. Ali, s ovom dozom krvi one će živjeti kod onih koji su najslabiji, pomoći će starijima, osamljenima, bolesnima. Držat će neke institucije kroz koje teče ljubav. Sretni smo i drago nam je da možemo biti i na taj način dio Kristova krvotoka koji teče kroz one najslabije, najpotrebnije, koji su ovdje među vama – rekao je predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Prikupljena milostinja i drugi pristigli darovi tijekom ovogodišnje akcije u svim župnim zajednicama u Republici Hrvatskoj ili na drugi način, preko Hrvatskog Caritasa namijenjeni su kao potpora Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini preko projekata Caritasa u BiH: hospiciju za stare, nemoćne i umiruće, za rehabilitaciju djece s posebnim potrebama, za kućnu njegu starih i nemoćnih, pučke kuhinje, katoličke vrtiće, rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, ali i strukturama i ustanovama Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini koje te projekte omogućuju i provode, izvijestila je IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: