Treći utorak sv. Antunu na Svetom Duhu

Treći utorak sv. Antunu na Svetom Duhu

U župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u tijeku je pobožnost 13 utoraka sv. Antunu. Trećeg utorka, 28. ožujka, misno slavlje predslavio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa, fra Tomislav Glavnik, OFMConv.

Autor
Svetište i bazilika sv. Antuna Padovanskog - Zagreb/Laudato/F.P.
Fotograf
Vlado Badrov
Objavljeno:
 
29.03.2023 09:05

 

Fra Tomislav je u propovijedi primijetio da fascinira kako Trinaest utoraka sv. Antunu privlače vjernike da dođu u baziliku.

''Došli smo s punom korpom svojih molitava pred lice Božje i svaki očekuje uslišanje od Isusa po posredovanju sv. Antuna. On nije spasitelj, nego posrednik. S pravom možemo reći: ‘Sv. Antune, moli Boga za nas da nas grijeh totalno ne rastoči, da dođemo k spasenju.’ To može reći svatko od nas koji na ispravan način u korizmenom vremenu na Antunov utorak želi doći u vječni život'', pojasnio je fra Tomislav.

U propovijedi je govorio i o važnosti prihvaćanja križa u životu. ''I svetci su rekli da bez križa nema spasenja. (…) Kad vam je najteže u životu i kad ne znate izlaz, a vidite da ste poniženi i zgaženi zbog svog života i briga koje imate, bolesti ili drugih stanja u kojima se nađete, da ne znate kako ćete, upravo tu Bog progovara i kaže ovo: ‘Vjeruj, čovječe, vjeruj!’ To je bitno. Ne posustati. Zato se kršćanin nikada ne će odreći križa koji mu je uvijek putokaz. Treba vjerovati do kraja i onda Božja pedagogija ide dalje'', rekao je fra Tomislav.

''Znam da nije lako vjerovati kad nas pritisne križ i kad nam bude teško. A kad stvari prođu i kad se osvrnemo, onda dolazi ono što je današnja zborna molitva rekla, a to je da želimo iščitati Božju volju onakvu kakva jest, a da bismo ju mogli iščitati, potrebno je ustrajati do kraja'', kazao je fra Tomislav.

Hodočasnicima koji dolaze u baziliku uputio je poziv rekavši: ''Kad dođete pred zemne ostatke sv. Antuna koji je svojim životom jedan znak putnicima na ovoj zemlji, molite samo za jedno, za ustrajnost i za dobar put prema vječnosti. To je jedino zašto se isplati moliti, jer i bolesti i brige doći će i proći, ali važno je ne izgubiti dušu''.

''Sv. Antun, koji je bio apostol Riječi Božje, da su za njega i pohvalu rekli da je napamet znao cijelo Sveto pismo, simbol je toga: vjerovati Božjoj riječi, riječi Kristovoj koja nikad ne će proći. Kad se vratite u svakodnevicu, uvijek treba reći: 'Što god bilo, ja ne odustajem jer ne mogu drugačije. Gledam na križ Kristov, gledam svoj križ, i nadam se vječnosti''', zaključio je fra Tomislav.

Svećenike i vjernike na početku Mise pozdravio je rektor manje bazilike, fra Ivan Marija Lotar, OFMConv.

Na Misi su među brojnim vjernicima bili i hodočasnici iz župe Uznesenja BDM iz Stenjevca te vjernici Gornjogradskog dekanata.

Prijenos pobožnosti Trinaest utoraka sa Svetog Duha može se pratiti utorkom u 19 sati u programu Laudato televizije. 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: