U bližnjemu prepoznati čovjeka kojega Bog voli

U bližnjemu prepoznati čovjeka kojega Bog voli

Na blagdana svetog Mateja apostola i evanđelista 21. rujna 2022. godine, vlč. Filip Pavlović, župnik Lupoglava, predslavio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Autor
Župa BDMS/Laudato/F.P.
Fotograf
Nacionalno svetište sv. Josipa, Župa BDM Snježne
Objavljeno:
 
22.09.2022 10:47

 

Redovitim Josipovim hodočasnicima koji srijedom hodočaste u Josipovo svetište u Karlovac pridružilo se više od sto hodočasnika iz župe blaženog Augustina Kažotića iz Lupoglava i svetog Brikcija iz Brckovljana. Ljepoti liturgije doprinijeli su ministranti i pjevači Lupoglava i Brckovljana.

Vlč. Filip u prigodnoj je homiliji, tumačeći Isusov poziv cariniku Mateju, kazao i kako smo svi pozvani da nikoga unaprijed ne osuđujemo, već da u svom bližnjem gledamo čovjeka kojega Bog voli. Zamislite tu ljubav Božju prema svakome od nas. To je velika tajna, a ona se stoji u tome da Bogu u raju nije dovoljno imati samo anđele i arkanđele, već On u raju želi i čovjeka. Bog želi u raju u svojoj blizini čitavo čovječanstvo. Stoga je velika katastrofa da čovjek ne postane svet, kazao je vlč. Filip, te nastavio kako smo svi pozvani od Boga na različite načine. U svakom od nas zasađeno je zrno vjere, da svojim odgovornim i zauzetim životom ovaj svijet činimo boljim, jer to više ne čini samo čovjek, već to radi onaj čovjek koji je od Boga pozvan, Božje dijete, poput obraćenog carinika apostola i evanđelista Mateja. Stoga naš posao nije nešto obično, već naš posao posvećuje i mijenja lice zemlje, kazao je lupoglavski župnik.

Homiliju je završio lijepim svjedočanstvom koje je čuo prije petnaest dana u lupoglavskoj crkvi od žene koja se došla pomoliti. Posvjedočila mu je o snazi Josipova zagovora ostvarenog prije nekoliko dana. Naime, kćerka spomenute žene priprema se na studij u Nizozemsku. Majka ne zna kako joj pronaći smještaj, odnosno stan gdje će kao studentica stanovati. U nemogućnosti pronalaska rješenja počela je moliti svetog Josipa za pomoć. Ujedno je nazivala različite prijatelje ne bi li joj oni pomogli. Nakon nekoliko dana potrage, ali i intenzivne molitve svetom Josipu, nazvao ju je jedan svećenik koji se na moru susreo sa svojim starim prijateljima koje već dugo nije vidio, a baš su iz Nizozemske, i to iz onog grada gdje će joj kćerka studirati. Još i više, njihov stan koji iznajmljuju upravo se prazni onog datuma kada nova studentica treba početi studirati u Nizozemskoj. Taj je svećenik povezao svoje nizozemske prijatelje i zabrinutu majku i nizozemsku joj studenticu. Sve se na kraju dobro završilo i studentica je dobila smještaj kod dobrih ljudi za koje jamči njezin prijatelj svećenik. Majka nizozemske studentice uvjerena je da je to sve uredio sveti Josip, zaključio je vlč. Pavlović.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: