U Europskom parlamentu predstavljen Europski centar za mir i suradnju "Marija Zvijezda"

U Europskom parlamentu predstavljen Europski centar za mir i suradnju "Marija Zvijezda"

Na skupu je sudjelovao i biskup banjolučki, mons. Franjo Komarica.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Katolička tiskovna agencija BK BiH
Objavljeno:
 
17.10.2023 16:21

 

Na Paneuropskom skupu koji je jučer upriličen u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavljen je Europski centar za mir i suradnju ''Marija Zvijezda'' u Banjoj Luci, izvijestili su iz Hrvatske paneuropske unije, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Na skupu koji je organizirala Paneuropska radna skupina u Europskom parlamentu govorili su: biskup banjolučki, mons. Franjo Komarica, bivši njemački predsjednik Christian Wullf, zastupnici u Europskom parlamentu Lukas Mandl, Karlo Ressler, David Mcallister i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack.
Biskup Komarica je zahvalio svima koji aktivno sudjeluju u gradnji Europskog centra za mir i suradnju.

''Posebno zahvaljujem svim Paneuropljanima koji nam godinama daju podršku i koji su često s nama u Banjoj Luci. Europa je u našim krajevima više od 150 godina zahvaljujući trapistima koji su donijeli europski duh, od duhovnog do obrazovnog i gospodarskog. Upravo taj duh već tri godine ponovno živi u našem centru u dijelu samostana koji koristi biskupija, ali na žalost, veći dio onoga što nam je oduzeto, vlasti još nisu vratile. Moja domovina Bosna i Hercegovina je, kao i naš centar, europska i zaslužuje biti u Europskoj uniji'', kazao je biskup Franjo.

Christian Wullf, koji je ujedno s biskupom Komaricom predsjednik Koratorija Europskog centra, tom prigodom kazao je kako živimo u izazovnim vremenima i razgovarati o miru, europskom centru u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini, iznimno je važno.

''Balkan je Europa i Europljani Balkan žele u Europskoj uniji i zato nam je stabilnost tog dijela Europe isto tako važna. Ovaj centar nudi dijalog svim narodima, pripadnicima različitih religija, a to je temelj mira. Projektom Europskog centra u Banjoj Luci šaljemo poruku svima, posebno mladima, da ostanu u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini i oni koji su otišli da se mogu vratiti'', kazao je Christian Wullf.

Uz voditelje Paneuropske skupine u Europskom parlamentu Karla Resslera i Lukasa Mandla, u organizaciji ovoga događaja sudjelovali su predsjednik i potpredsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt i Andreas Raab.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: