U Grgetiću na Žumberku blagoslovljeno novo raspelo

U Grgetiću na Žumberku blagoslovljeno novo raspelo

U selu Grgetić na Žumberku, u župi Kalje, na Petu vazmenu nedjelju, 2. svibnja, župnik, mons. Juraj Jerneić, blagoslovio je novo raspelo.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
03.05.2021 09:48

 

Obitelji Novak, Bezjak i Cvitković zaželjele su obilježiti svoje selo raspelom Krista raspetoga, koji je mučen, umro, pokopan i uskrsnuo. Na blagoslovu novog raspela okupilo se više od 50 osoba, većinom kaljskih župljana, od kojih je barem polovica u Grgetiću jučer bila prvi put, prenosi IKA.

Župnik, mons. Juraj Jerneić, koji iz Zagreba već 13 godina opslužuje župu Kalje, ne vjeruje da ih se u selu ikad okupilo toliko, makar je selo 1900. godine imalo najviše 63 stanovnika. Žalosno je što se to događa i u mnogim drugim selima u našoj domovini, rekao je mons. Jerneić.

Župa Kalje počela se osamostaljivati od župe Žumberak još 1795. godine kao samostalna kapelanija, a od 1821. godine u pravom smislu postaje župa sa župnom crkvom i župnikom u Kalju.

Iz sela Grgetić u proteklih 200 godina kršteno je 271 dijete. Zadnje krštenje bilo je 1969. godine. Već 20 godina selo nema stanovnika. Iz sela je 21 osoba otišla u Ameriku i Kanadu, a ima ih u Sloveniji, Zagrebu, Vinkovcima, Oriovcu, Garešnici, Dugoj Resi…

Šestorica su poginula u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Iz sela je tijekom 200 godina preminulo više od 50 djece, a samo 11 osoba umrlo je u staračkoj dobi.

Od nekadašnja četiri kućna broja početkom 20. stoljeća nastalo je 12 kućnih brojeva. Danas je još samo u jednoj kući moguće otvoriti i zatvoriti vrata. Ostale kućice zarobilo je raslinje, a stoje još četiri krova.

Vikendom onamo navrati jedna obitelj.

Selo nikad nije dobilo struju, a teško ga se može naći na kartama jer nema nikakva natpisa.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: