U Kninu proslavljen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

U Kninu proslavljen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Hrvati slave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, prisjećajući se 5. kolovoza 1995., kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Pixel
Objavljeno:
 
05.08.2022 17:30

 

Započevši 4. kolovoza u ranim jutarnjim satima, akcija "Oluja" nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petog kolovoza točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava. 

Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. 

Središnja proslava i ove je godine održana u Kninu, a započela je rano ujutro budnicom ulicama grada. Ispred spomenika hrvatske pobjede ''Oluja 95'' na Trgu dr. Ante Starčevića, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, visoka državna i druga izaslanstva položili su vijence i upalili svijeće. Uslijedila je molitva biskupa Bogdana za sve poginule u Domovinskom ratu.

Središnja svečanost održana je na stadionu Nogometnog kluba ''Dinara'' i na Kninskoj tvrđavi. 

Svečanu Misu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predslavio je biskup šibenski, mons. Tomislav Rogić, u zajedništvu s vojnim ordinarijem u RH, Jurom Bogdanom, vojnim i policijskim kapelanima, kninskim franjevcima i drugim svećenicima.

''Došli smo ovamo svemogućem Bogu izreći svoju zahvalnost: za dar vjere, za dar Lijepe Naše, za dar slobode i pobjede, za dar žrtve tolikih branitelja koji su darovali život da bi naš narod imao budućnost, da bi imao slobodu i slobodnu domovinu, Hrvatsku. Ako izgubimo zahvalnost, ne ćemo znati cijeniti dobivene darove i podnesene žrtve, a onda ne ćemo biti sposobni ni nastaviti ispravnim putem nesebičnosti, samoprijekora i ljubavi za druge. Ako budemo barem malo više živjeli iz vjere i pouzdanja u Boga, od onih vrijednosti koje proistječu iz našeg krsnog zavjeta: Bogoljublje, domoljublje i bratoljublje. Ako to budemo znali svjedočiti i na mlađe vjeru prenositi, sigurno možemo graditi bolju budućnost. Tada će se i naše mlade obitelji otvoriti životu, prihvaćati novi život. Ne smijemo od toga odustati'', poručio je biskup Rogić u svojoj propovijedi. 

Vojni ordinarijat ujedno je proslavio blagdan zaštitnice Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u znaku 25. obljetnice utemeljenja.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: