U Korčuli proslavljena svetkovina sv. Dominika te obljetnice zavjeta

U Korčuli proslavljena svetkovina sv. Dominika te obljetnice zavjeta

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predslavio je na svetkovinu sv. Dominika, u ponedjeljak 8. kolovoza, u Samostanu Anđela čuvara u Korčuli, svečanu Misu tijekom koje je šest sestara obnovilo redovničke zavjete.

Autor
dominikanke.org/Laudato/F.P.
Fotograf
dominikanke.org
Objavljeno:
 
09.08.2022 11:54

 

Pedesetu obljetnicu zavjeta proslavile su s. Katarina Maglica, s. Ivanka Osredek, s. Ivana Škrinjar, s. Anita Sučić, s. Ljubomira Sučić, a šezdesetu s. Jelka Barišić te s. Alfonsa Ostrogonac koja nije bila prisutna tjelesno, ali sigurno je bila duhovno u molitvama kao i sestre s njom.

Misu su suslavili dubrovački biskup Roko Glasnović, šibenski biskup Tomislav Rogić i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, braća dominikanci i još desetak svećenika. Slavlje su svojom molitvom i svečanijim učinile sestre iz Blata i prijatelji sestara u Korčuli.

Nadbiskup Hranić istaknuo je važnost soli u životu. Kad je netko pametan, kaže se da ima soli u glavi, ali, isto tako, kad se koriste ružne riječi, može se reći: ''Ne stavljaj mi sol na ranu.'' Mi moramo biti sol i svjetlost svijeta. Redovnice su to u svijetu – zdrava alternativa svemu onomu što nije moralno i zdravo u današnjem društvu – ustvrdio je mons. Hranić.

Naglasio je da ljudi, iako to nekada ne će ni izreći, od redovnica traže da budu ta zdrava alternativa. Zato je istaknuo koliko je redovništvo važno, i uime svih svećenika izrekao je zahvalu što redovnice postoje. Sestrama jubilarkama zahvalio je za živo svjedočanstvo i ustrajnost na putu redovničkog života. Poželio im je i dalje svježinu i polet kojim su dosad djelovale u svojim zajednicama i izvan njih.

U ulaznoj procesiji sestre jubilarke nosile su svijeće te su ih prinijele kod oltara, pokraj vazmene svijeće koja je simbolizirala njihovo krštenje i čvrstu odluku, kako je naglasio nadbiskup Hranić, da ozbiljno uzmu u ruke svoj život i dadnu ga za Božju stvar. Nakon Vjerovanja jubilarke su obnovile svoje zavjete čitajući svečanu formulu, a zatim su prinijele darove na oltar.

Nakon svete Mise uslijedio je svečani ručak te se zajedništvo nastavilo u klaustru samostana.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: