U Livnu otkriven spomenik časnoj sestri Bogoljubi Jazvo

U Livnu otkriven spomenik časnoj sestri Bogoljubi Jazvo

Otkriven spomenik časnoj sestri milosrdnici Bogoljubi Jazvo koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila više od 300 Židova dok je bila na čelu zagrebačke Bolnice sestara milosrdnica.

Autor
bitno.net/Laudato/M.P.
Fotograf
bitno.net/Laudato
Objavljeno:
 
01.07.2024 11:19

 

Sestra Bogoljuba, rođena Livanjka, od 1940. do 1945. godine upravljala je bolnicom u Livnu. U dogovoru sa zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem pružila je utočište više od tri stotine zagrebačkih Židova, skrivajući ih u bolnici.

Herojski čin sestre Bogoljube otkriven je prije nekoliko godina, kada je zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla Marko Danon istražio brojne dokumente iz beogradskih i zagrebačkih arhiva. Medicinska dokumentacija iz državnog arhiva, kao i ona koju je prikupio Danon, potvrđuje da je do 1943. godine u bolnici liječeno više od tri stotine pacijenata židovskog porijekla. To potvrđuju i računi te uputnice izdane od strane židovske općine. Kao priznanje za njihovu hrabrost, na bolnici je postavljena spomen-ploča posvećena sestri Bogoljubi i liječnicima koji su spasili Židove.

U znak zahvalnosti i sjećanja, grad Livno je u gradskom parku podigao spomenik nazvan “Zdenac života” povodom 150. obljetnice dolaska sestara milosrdnica u Livno. Autor spomenika je Ante Braovac iz Tomislavgrada, prenosi Bitno.net.

 

fff

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: