U Lovreću svečano proslavljen zavjetni blagdan Majke Božje Lurdske i blagoslovljen velebni kip Majke Božje od Puta

U Lovreću svečano proslavljen zavjetni blagdan Majke Božje Lurdske i blagoslovljen velebni kip Majke Božje od Puta

Na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja 5. kolovoza, u Lovreću se već tradicionalno slavi zavjetni blagdan Majke Božje Lurdske i Dan općine.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
06.08.2022 12:30

 

Svečano slavlje ove je godine započelo procesijom kroz centar mjesta nakon koje je upriličeno svečano misno slavlje koje je uz koncelebraciju brojnih svećenika predvođenih župnikom, fra Dinkom Bošnjakom, predslavio fra Zoran Kutleša, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i novoimenovani gvardijan samostana sv. Frane u Imotskom.

U svojoj homiliji fra Zoran je istaknuo da je 5. kolovoza 2022. uistinu veliki dan jer se slavi veliki dan za našu domovinu, blagdan Majke Božje Snježne, u Lovreću zavjetni blagdan Majke Božje Lurdske i postavljanje novoga Djevičina kipa, a sve se to može povezati u nebeskoj Majci. Ona je Ona koja nas je u Domovinskom ratu vodila do pobjede te je propovjednik istaknuo da nema ni pedalj ove zemlje koji od stoljeća sedmog nije natopljen mučeničkom krvlju tolikih branitelja koji su svoj život položili za prijatelje te je ona sveta. Naši branitelji oko svoga vrata nosili su krunicu i, da nije bilo njih i Blažene Djevice Marij,e danas ne bi bilo slobode, mira i ne bismo znali tko smo i komu pripadamo. Zato je o ovom blagdanu važno osjećati zahvalnost prema braniteljima i Majci Mariji koja je po krunici prisutna.

''Draga braćo i sestre, vratimo molitvu krunice! Nekada nismo ni svjesni koliko ta molitva Gospi čini čudesa, a mi smo je nekako zanemarili jer nam se čini dugo i dosadno'', istaknuo je predslavitelj i rekao da je itekako jasno da se Majka Božja ovako može povezati s našim braniteljima. U nastavku homilije fra Zoran je podsjetio na brojne intervente Majke Božje u povijest našega naroda u kojem je potrebno braniti i čuvati vjeru te iz nje djelovati, a to se posebno odnosi na one koji su na važnim funkcijama. Nadalje, važno je moliti Djevicu Mariju za poštenje jer je zaista malo poštenja. Sve je manje poštenih ljudi, a sve je više onih koji su spremni prodati sve da bi se domogli materijalnog. Čovjeka se veže za riječ do koje se danas jako malo drži, a naša Majka može nam biti primjer držanja vlastite riječi, povjerenja i vjere u Boga.

Pojašnjavajući da je Blažena Djevica Marija i u teškoćama ostala Bogu vjerna i zahvalna, za razliku od nas koji u takvim trenutcima ne znamo biti Bogu zahvalni, fra Zoran je rekao kako se upravo u njoj koja je Kraljica Hrvata sve ovo može povezati. ''Iako znamo da Gospu Lurdsku slavimo 11. veljače, danas je u vas Njezin zavjetni blagdan. Sjećam se prve proslave ovoga blagdana u vašoj župi, a zanimljivo je da se održao baš kada je Knin oslobođen, i to je prst Božji čija je želja da se okupljate i dolazite Gospi'', prisjetio se propovjednik.

Na kraju svoje homilije referirao se na postavljanje kipa Majke Božje od Puta i rekao da je to uistinu lijep naslov jer nitko od nas nema ovdje stalnoga boravišta, već smo svi na putu prema našoj domovini koja je na nebesima i u kojoj nas čekaju Isus Krist i Blažena Djevica Marija. ''Evo, neka taj kip Gospe od Puta vas, dragi Lovrećani, i sve one koji prolaze ovuda podsjeća kojim nam je putem ići'', rekao je fra Zoran i svima čestitao ovaj važan blagdan te zaželio da budemo ljudi vjere i poštenja.

Na kraju misnoga slavlja koje je pjesmom uresio mješoviti župni zbor Župe sv. Duha Lovreć-Opanci, prisutnima se obratio župnik, fra Dinko Bošnjak, koji je zahvalio trojedinom Bogu, a posebno patronu župe, Duhu Svetom i Djevici Mariji koju se na ovom slavlju posebno častilo. ''Današnji dan je povijesni dan za našu župu koji nas puni radošću i ponosom. Kip Gospe od Puta došao je, iza Mise će biti blagoslovljen i mi ćemo se Njoj utjecati na svim našim putevima'', rekao je fra Dinko i zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da je kip Majke Marije napokon u ovoj župi. Posebno je zahvalio akademskom kiparu Kruni Bošnjaku koji je rodnoj župi poklonio svoj autorski rad, Nikici Katiću koji je donirao postolje i radove na koje je postavljen kip, Društvu Lovrećana od kojega je došla inicijativa, župljanima i brojnim prijateljima koji su svojim donacijama omogućili postavljanje ovoga kipa visokoga četiri metra. Župnik je također zahvalio i predstavnicima županije Splitsko-dalmatinske, općinske vlasti te predslavitelju misnoga slavlja na nadahnutoj homiliji, ostalim prisutnima svećenicima na čelu s predstavnikom Splitsko-makarske nadbiskupije, don Ratomirom Vukorepom, župnom zboru i svim ostalim vjernicima koji su dostojanstveno sudjelovali u slavlju. Na koncu je zaželio da sve prati zagovor Majke Božje od Puta. Na kraja slavlja novi je kip blagoslovljen te je tako ostavljen vjernicima ove župe, ali i svim njihovim gostima na trajno štovanje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: