U Ludbregu započeo 4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

U Ludbregu započeo 4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

''Od koljena do koljena dobrota je Tvoja'', geslo je 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održava u Ludbregu.

Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
Varaždinska biskupija
Objavljeno:
 
22.05.2022 08:54

 

Obitelji iz svih hrvatskih biskupija okupile su se ispred Zavjetne kapele ludbreškog svetišta Predragocjene Krvi Kristove. Službeni program prvog dana započeo je Službom svjetla, kada je iz dvorca Batthyány krenula procesija predstavničkih obitelji, svećenika, povjerenika za obiteljski pastoral i hrvatskih (nad)biskupija. Dvije obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je bila domaćin 3. nacionalnog susreta, u procesiji su donijele zavjetnu spomen-svijeću hrvatskih katoličkih obitelji te ju na ulazu u prostor Zavjetne kapele predale dvjema obiteljima Varaždinske biskupije.

Službu svjetla predmolio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup. Podsjetivši okupljene na Marijin poklik: ''Od koljena do koljena dobrota je Tvoja'', rekao je kako s Marijom, Kraljicom obitelji, želimo moliti za naše obitelji. Pozdravio je, stoga, najprije sve predstavnike obitelji iz hrvatskih nad/biskupija, poručivši da je ovo večer u kojoj se želi moliti za one koji su ondje okupljeni, ali i dosegnuti svojom molitvom i sve obitelji.

''Simbolično, sve su one prisutne po vama. Želimo da večeras i sutra imate čvrsto stisnute ruke, otvoreno srce, da u ruke stavite sve one koji su potrebni i u srce sve one koji su se preporučili u vaše molitve'', istaknuo je mons. Radoš. 

Okupljenima se prigodnim riječima obratio i gosp. Scelzo, koji je, između ostalog, u svom govoru najavio kako će u središtu interesa nadolazećeg Svjetskog susreta obitelji u Rimu biti dimenzija dijaloga i zajedničkog hoda Rimske kurije i mjesnih Crkava, kako bi se pokušalo dati zajednički odgovor na izazove koje pred nas stavlja moderno društvo. Izrazio je i posebnu zahvalnost na pozivu na ovaj susret, a time i prilici da čuje sve što će se ovih dana govoriti kako bi mogao bolje upoznati stvarnost naše mjesne Crkve. Pozvao je i da se započne s pripremama za ovogodišnji Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba.

''Papa inzistira na tome da je potrebno pronaći smisao i značenje starosti, štoviše, u starosti prepoznati pravi i istinski poziv. Ne radi se samo o tome da bi našim starijima trebalo pokloniti više pažnje, nego o potvrđivanju središnjeg mjesta koje starije osobe trebaju imati u našem društvu, a naši djedovi i bake u našim obiteljima. Brojni govori koje je Papa proteklih godina posvetio toj temi, žele nam pomoći da što jasnije i dublje shvatimo tu stvarnost'', poručio je Scelzo.

Uslijedila su svjedočanstva obiteljskog života. Članovi obitelji Mlakar, Jelić i Spajić govorili su o obraćenju, poteškoćama u životu, ulozi baka i djedova te radosti života.

Sa svjedočanstvima su se izmjenjivali i glazbeni brojevi, izvedbe višečlanih glazbenih obitelji Cindrić, Bunčić i Kočila iz Varaždinske biskupije.

Završni dio programa bio je molitveni trenutak u kojem je na čašćenje iznesena relikvija Krvi Kristove. Kratki nagovor izrekao je mons. Uzinić u kojem je, najprije, uime svih okupljenih, zahvalio Varaždinskoj biskupiji na čelu s mons. Božom Radošem, na gostoprimstvu. Rekao je kako su ga dirnula svjedočanstva koja su bila izrečena.

''Lijepo je slušati da ima danas takvih obitelji te da je, unatoč poteškoća i križeva s kojima se suočavaju, moguće svejedno živjeti obiteljski život u radosti i ljubavi. Ipak, većina obitelji nema to iskustvo. Zato jest ovaj naš skup i okupljanje, zato jesu ove prekrasne poruke i svjedočanstva: da onima koji u tome ne uspijevaju ili misle da nije moguće, pokažu da je ipak moguće, jer Isus Krist središte je svijeta. On je centar. I kad Njega stavimo u središte, kad je On u centru, sve drugo će biti na svome mjestu i bez obzira na sve poteškoće koje prolazimo mi pojedinačno, s kojima se suočavaju naše obitelji, moći ćemo iskusiti i živjeti obiteljsko zajedništvo kao radost ljubavi. Gdje god je ljubav, istinska ljubav koju nam svjedoči Krv Kristova, tu je i radost'', naglasio je mons. Uzinić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: