U Molvama otvorena Godina biskupa Đure Kokše

U Molvama otvorena Godina biskupa Đure Kokše

Godina biskupa Đure Kokše otvorena je 17. svibnja 2022. svečanim euharistijskim slavljem koje je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predslavio ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Miljenko Hontić, OFMConv.

Autor
Župa Molve/Laudato/F.P.
Fotograf
Župa Molve
Objavljeno:
 
18.05.2022 09:40

 

''Poput Pavla i Barnabe koji su nakon svojih putovanja sabrali vjernike te im pripovijedali što je sve Bog učinio po njima, tako se i mi danas sa zahvalnošću želimo prisjetiti mons. Đure Kokše, svećenika, biskupa, intelektualca i svega onoga što je on učinio za ovo naše mjesto, Crkvu i domovinu'', istaknuo je fra Miljenko u propovijedi.

Podsjetio je i na važnost prepoznavanja ''Božjeg djelovanja i onoga što Duh Božji čini u našem životu i po svakom čovjeku, da bismo sa zahvalnošću susretali jedni druge''.

Govoreći o životu biskupa Kokše, o. Miljenko posebno je ukazao na njegovu postojanu vjeru, čvrstu nadu i djelotvornu ljubav. ''Ta vjera, nada i ljubav temelj su našega života i, ako čvrsto na njima stojimo, ništa nas ne može pokolebati. Biskup nam je primjer koliko nam je svaki dan važno obnavljati svoju vjeru, svoju nadu u Božju dobrotu, u Njegovu prisutnost te vjerovati da je Bog uvijek s nama. Biskup je dopustio da Bog vodi njegov život, njegove putove i da ga dovede do pravoga cilja. Uz mnoge darove kojima ga je Bog obdario, biskup je u sebi nosio smirenost, Božji mir u svojem srcu: to je mir koji nam garantira Božju prisutnost, daje nam sigurnost koja nas jača kroz sve nedaće života.''

O. Hontić završio je riječima psalmista koji nas poziva da svojim životom uvijek iznova dajemo slavu i čast Bogu, što će biti na ponos i korist cijelog naroda: ''Neka te, Gospodine, slave sva djela tvoja…''

Misu su suslavili o. Miroslav Štuban i župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i gvardijan samostana franjevac konventualaca u Molvama, o. Zdravko Tuba.

Na Konferenciji za medije u Društvenom domu u Molvama program Godine biskupa Đure Kokše predstavili su: načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan, o. Miljenko Hontić, član organizacijskog odbora, dr. sc. Mario Kolar i o. Zdravko Tuba.

Program obilježavanja Godine biskupa Đure Kokše:
17. svibnja 2022. – spomen-dan rođenja biskupa Đure Kokše

– Misa u župnoj crkvi u Molvama – predslavi o. Miljenko Hontić
6. lipnja 2022. – Duhovski ponedjeljak, proštenje u Molvama

Misa u župnoj crkvi u Molvama – predslavi umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzaljak
otvorenje dokumentarne izložbe o biskupu Đuri Kokši u Galeriji Molvarskog likovnog kruga, u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Nadbiskupskim arhivom Zagrebačke nadbiskupije
15. kolovoza 2022. – Velika Gospa, Dan Općine Molve, proštenje u Molvama

Misa u župnoj crkvi u Molvama – predslavi varaždinski biskup Bože Radoš
otkrivanje spomen-ploče na rodnoj kući biskupa Đure Kokše u Molvama
26. studenog 2022. – spomen-dan smrti biskupa Đure Kokše

otvorenje izložbe umjetničkih djela iz zbirke biskupa Đure Kokše u Galeriji Molvarskog likovnog kruga u Molvama, u suradnji s Uredom za kulturu Zagrebačke nadbiskupije
znanstveni skup o životu i djelu biskupa Đure Kokše u Društvenom domu u Molvama, u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem
Organizatori Godine biskupa Đure Kokše su župa Molve, Općina Molve i Društvo za povjesnicu i starine Molve.

Partneri su: Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Varaždinska nadbiskupija, Ured za kulturu Zagrebačke nadbiskupije, Nadbiskupski arhiv Zagrebačke nadbiskupije, Muzej grada Koprivnice i Molvarski likovni krug.

Mons. dr. sc. Đuro Kokša bio je katolički svećenik, teolog i spisatelj, zagrebački pomoćni biskup, dugogodišnji rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, erudit, poliglot, štovatelj umjetnosti i kulture. Rođen je 17. svibnja 1922. u Molvama, gdje je završio osnovu školu. Gimnaziju je završio u Zagrebu, gdje je započeo i filozofsko-teološki studij, koji je dovršio u Rimu. Za svećenika je zaređen 1947. u Rimu, gdje je stekao i magisterij iz crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Od 1959. do 1980. bio je rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, a 1978. imenovan je zagrebačkim pomoćnim biskupom. Godine 1983. imenovan je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga. Osim kao svećenik, istaknuo se i kao veliki intelektualac te ljubitelj umjetnosti i kulture: objavio je nekoliko knjiga i pjesničkih antologija, a bavio se i književnim radom i prevođenjem. Za života je sakupio bogatu zbirku umjetničkih slika i skulptura. Preminuo je 26. studenog 1998.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: