U ponedjeljak započinje cijepljenje protiv gripe

U ponedjeljak započinje cijepljenje protiv gripe

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da nije kasno cijepiti se protiv gripe ni u studenom ni u prosincu, te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
16.10.2020 10:53

 

U ponedjeljak, 19 listopada, počinje cijepljenje protiv gripe, a cjepivo  je besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija, javlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
 
Ove godine naručio je četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe, koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećan rizik od komplikacija gripe. Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.
 
Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2020./2021. sljedeći su cijepni sojevi:
 
A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09
A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2)
B/Washington/02/2019 (B/Victoria) i
B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata).
 
U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe, tako da će cijepljenje osoba koje imaju povećan rizik od komplikacija započeti u ponedjeljak 19. listopada. Ove je godine nabavljeno 460 000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Naime, početkom godine od liječnika koji cijepe tražilo se da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449 300 doza, a nabavljeno 460 000 doza. Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku je nabava i dodatnih 130 000 doza. Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine te očekujemo da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela.

Trenutačno je u distribuciji 220 000 doza cjepiva, a za dva tjedna distribuirat će se preostalih 240 000 doza. Dodatne količine od 130 000 doza očekuju se početkom prosinca. Zbog dinamike distribucije, svi koji se žele cijepiti ne će to moći učiniti u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva, koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Također, oni koji ne uspiju ni u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu.
 
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da nije kasno cijepiti se protiv gripe ni u studenom ni u prosincu, te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva. Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije Covid-19, dio Zavoda za javno zdravstvo ne će biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao i dosadašnjih godina, zbog čega će veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije).
 
Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe. Termin za cijepljenje s liječnikom je potrebno dogovoriti telefonskim putem i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji, obilježenoj rastućim bojem Covid-19 infekcija, nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje virusa Covid-19. O mogućnosti cijepljenja u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, ako osoba nema izabranog liječnika, također molimo da se informira i zatraži termin telefonom.
 
Osobe za koje je cijepljenje besplatno sljedeće su:

– osobe životne dobi 65 godina i starije
– štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
– osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
– odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes 'mellitus'), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
– djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka 'Reye' sindroma uz influenzu)
– u slučaju da se neka od osoba, za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
- zdravstveni radnici
- trudnice.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta i, prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika, čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka. Također, moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to molimo da se obratite telefonski najbližoj ljekarni radi informacija.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno