U Riječkoj nadbiskupiji održava se 32. susret hrvatskih misionara i misionarki

U Riječkoj nadbiskupiji održava se 32. susret hrvatskih misionara i misionarki

U Riječkoj nadbiskupiji od 2. do 6. srpnja održava se 32. susret hrvatskih misionara i misionarki, na kojem sudjeluje pedesetak sudionika. 

 

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
04.07.2022 17:31

 

Među njima je dvadesetak misionara i misionarki iz 12 zemalja: Tanzanije, DR Konga, Bolivije, Ruande, Solomonskih otoka, Ugande, Haitija, Brazila, Ekvadora, Gane, Nigerije i Antigve i Barbude.

Službeni dio programa započeo je u nedjelju 3. srpnja, u prijepodnevnim satima, sudjelovanjem misionara na liturgijskim slavljima u župama Riječke nadbiskupije, gdje su vjernicima posvjedočili svoja misionarka poslanja, a zajedničku Misu slavili su u večernjim satima u bazilici Majke Božje Trsatske.

Euharistiju u trsatskom svetištu predslavio je riječki nadbiskup koadjutor, mons. Mate Uzinić, koji je na početku zaželio dobrodošlicu misionarima, kao i nacionalnim ravnateljima Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Kao razlog zašto je vjernicima u Hrvatskoj važan ovaj susret, mons. Uzinić naveo je da on pomaže osjetiti da je svatko od nas pozvan i poslan biti misionar, ali i biti misionarima pomoć i podrška.

No, govoreći u kontekstu današnjeg vremena, upozorio je da Crkva u Hrvatskoj ima sve manje snage slati, a treba sve više primati misionare. 

– Sve manje smo Crkva koja je spremna ići daleko, sve više Crkva koja ima potrebu da oni drugi izdaleka dođu i posvjedoče nam Isusa Krista. Ono iskustvo evangelizacije koje imate, evangelizacije onih koji su daleko, sve više nam treba kako bismo mogli evangelizirati one koji su nam blizu – rekao je mons. Uzinić, a zatim naveo kako nedavno objavljeni rezultati istraživanja o duhovnosti u Republici Hrvatskoj pokazuju da se tek 69 posto ispitanika smatra religioznima, a samo 17 posto ''čvrstim vjernicima''. 

Kao drugu upozoravajuću činjenicu, nadbiskup je naveo još jedno istraživanje o mišljenjima građana o pobačaju. 

– U zemlji u kojoj se većina izjašnjava katolicima, oko 75 posto ispitanih smatra da pobačaj ne treba zabraniti. Ovaj podatak upućuje da se problem takvog stava ne može rješavati zakonskim putem, kao i novom evangelizacijom, nego onom prvotnom – prvotnim navještajem Evanđelja. Žetva je velika, ne samo u misijama nego i ovdje odakle ste krenuli – poručio je mons. Uzinić okupljenim misionarima i misionarkama. 

Narednih dana misionari će sudjelovati u radnom dijelu susreta u Bogoslovnom sjemeništu ''Ivan Pavao II.''. U utorak 5. srpnja predviđeno je hodočašće u Gorski kotar i liturgijsko slavlje u Župi sv. Antuna Padovanskog u Fužinama. 
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno