U Splitu i Imotskome hodalo se za život – jer život je zakon!

U Splitu i Imotskome hodalo se za život – jer život je zakon!

Četvrti ''Hod za život'' u Splitu organizirala je udruga ''Dalmacija za život'', a manifestacija je započela okupljanjem na Rivi.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Splitsko - makarska nadbiskupija i Tiskovni ured Hoda za život
Objavljeno:
 
21.05.2022 18:07

 

Tomislav Slavić iz organizacije ''Hoda za život'' u Splitu naglasio je da svi sudionici žele poručiti da je svaki život važan, od začeća do prirodne smrti, i mladih, i starih, ali i onih nemoćnih. 

''Hodamo za sve koji ne mogu hodati ili nisu dobili priliku hodati'', poručio je Slavić. 

Član inicijative ''Hoda za život'' i udruge ''Dalmacija za život'' Miro Vuković istaknuo je da daju potporu liječnicima i zdravstvenom osoblju koje poštuje dragocjenost ljudskog života, a Iva Pavić podsjetila je kako je život temeljno ljudsko pravo i preduvjet svakoga drugog ljudskog i građanskog prava.

Kolona od više od tisuću sudionika, djece, mladih, obitelji, očeva i majki, redovnica, redovnika i svećenika, kretala se s pjesmom na usnama preko Zapadne obale do Zvončaca. Nosili su se transparenti na kojima je, među ostalim, pisalo: ''Spasite nerođene'', ''Odaberi život'', ''Pravi muškarac štiti život'', ''DA za život'', ''Biraj ljubav, biraj život'', ''Hej, ti, budi moj glas'', ''Štiti život u sebi'' te ''Svatko ima pravo na rođendan''. 

Na Zvončacu je organiziran interaktivni i zabavni sadržaj koji je omogućio okupljenim pojedincima i obiteljima da se opuste i uživaju u zajedničkom druženju.

Stipe Čelan, koordinator ''Hoda za život'' u Imotskom, rekao je pak da se danas hodalo za sve žene u Hrvatskoj koje u trenutcima najveće životne krize nemaju potporu obitelji ni društva. 

''Podsjećam sebe i sve nas muškarce kolika je važna podrška koju mi kao očevi pružamo majci našeg djeteta. Naša je odgovornost briga za našeg sina ili kćer – od prvog dana njegova ili njezina života, od začeća. Naša je briga u društvu jasno i glasno zalagati se za zaštitu života, kao očevi, muževi, liječnici, profesori, političari…'', poručio je Čelan. 

Ivan Galić, član organizacijskog tima ''Hoda za život'', naglasio je važnost podrške u podizanju razine poštovanja svakog ljudskog života.

''Zagovaramo nultu toleranciju prema nasilju nad nerođenom djecom! Želimo naglasiti važnost dostupnosti prave i istinite informacije. Da bismo mogli izabrati život, moramo biti informirani i upućeni u istinu o životu. Znanstvena je činjenica kako život započinje trenutkom začeća. Znanost je toliko uznapredovala te je svima nama otkrila kako je svako začeto dijete jedinstvenog genetskog koda. Već 18. dan od trenutka začeća djetetu kuca srce, od 8. tjedna formirani su svi organi, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta. Već s 12 tjedana dijete se smiješi. Tužna je činjenica da kod pobačaja dijete osjeća bol'', rekao je Galić.

Na ''Hodu za život'' u Imotskome istaknuta je i važnost prava na priziv savjesti kao temeljnog ljudskog prava, zajamčenog Poveljom o pravima čovjeka. 

Imotski i Split peti su i šesti grad ove godine u kojima se hodalo za zaštitu života od začeća do prirodne smrti.

Prošle subote, Hod je sedmi put održan u Zagrebu, a za život se prije toga hodalo i u Varaždinu, Vinkovcima te Slavonskom Brodu.

Iduće subote, 28. svibnja, Hod će se održati u Zadru i prvi put u Pločama, zatim 11. lipnja u Osijeku i Sisku, a 25. lipnja za zaštitu života hodat će se u Rijeci.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno