U Splitu proslavljena 100. obljetnica osnutka Provincije Presvetog Srca Isusova Školskih sestara franjevki Krista Kralja

U Splitu proslavljena 100. obljetnica osnutka Provincije Presvetog Srca Isusova Školskih sestara franjevki Krista Kralja

Provincija Presvetog Srca Isusova, Školskih sestara franjevki Krista Kralja, sa sjedištem u Splitu, proslavila je simpozijem u subotu 26. i misnim slavljem u nedjelju 27. studenoga 100. obljetnicu osnutka Provincije pod geslom: ''Nositeljice nade u svijetu''.

Autor
Splitsko-makarska nadbiskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
28.11.2022 10:09

 

U subotu je u provincijskoj kući matici na splitskom Lovretu održan cjelodnevni simpozij o osnutku i djelovanju Provincije kroz minulo stogodište te pogledu u budućnost.

Simpozij je obuhvatio društvene i političke okolnosti u Splitu u vrijeme osnivanja Provincije Presvetog Srca Isusova, a o tome je govorio ugledni sveučilišni profesor, don Marko Trogrlić. U izlaganju je predstavio iznimno tešku situaciju u Gradu pod Marjanom nakon I. svjetskog rata, a upravo se u tim okolnostima osniva splitska Provincija Školskih sestara franjevki. Sestre su pomagale u zdravstvenoj skrbi stanovništva jer su tada harale velike epidemije, ali također su bile važan čimbenik društvenoga razvoja tadašnjeg Splita. Nadalje je dr. sc. Nansi Ivanišević u izlaganju obradila utjecaj Školskih sestara franjevki na odgoj i obrazovanje u Splitu i okolici od 1904. do danas te im zahvalila za svaki trud i istaknula veliku stručnost i ljubav koju su uložile u obrazovno djelovanje, a posebno u poučavanje siromašnih djevojaka. S. Polonca Majcenovič kroz predavanje je prikazala okolnosti osnivanja i osamostaljenja Hrvatske provincije, a s. Marija Petra Vučemilo značenje prve provincijske predstojnice, s. Ladislave Kalinšek, koja je bila žena vrsna i koja je unatoč boležljivosti služila zajednici i stanovništvu do zadnjih snaga.

Nizom izlaganja sestara splitske Provincije prikazano je djelovanje redovnica u radu s mladima, odgojno-obrazovnim ustanovama, domaćinskim službama i Domu za starije i nemoćne osobe Lovret te nastanak i razvoj Misije u DR Kongo, a također je prikazan kratki video u kojem su se nazočni mogli pobliže upoznati s načinom na koji sestre u Kongu žive te vidjeti gdje i u kakvim uvjetima rade. Program simpozija zaključen je izlaganjima prof. dr. sc. don Ivana Bodrožića o apostolatu Školskih sestara franjevki u kontekstu sinodskog puta Crkve i fra Josipa Vlašića o vjernosti franjevačkom poslanju. Tijekom cijeloga programa sestre iz zbora Školskih sestara franjevki animirale su program raznim prigodnim glazbenim brojevima, a mogla se čuti i crkvena pučka popijevka iz DR Kongo koju su izvele s. Theresitte Nshobole Mufuliru i s. Gisele Cirhuza Bachiyjunjuze.

Proslava jubileja nastavljena je u nedjelju 27. studenoga svečanim euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj kapeli predslavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua uz koncelebraciju brojnih svećenika te uz nazočnost đakona i mnoštva bogoslova. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Školskih sestara franjevki predvođen s. Mirjom Tabak.

U propovijedi, nuncij je na tragu Evanđelja usporedio potop iz vremena Noe s Drugim dolaskom Sina Čovječjega u kojem ćemo se, kao ljudi u vrijeme potopa, spasiti jedino ako uđemo u korablju, a to je, u spisima crkvenih otaca, Crkva čija je Glava Krist po kojem dolazi svako spasenje. U Crkvu se može ući redovitim putem kroz vrata krštenja ili, kako kaže mons. Lingua, kroz prozor, tj. da toga nismo ni svjesni, a to se događa kada se slijedi vlastita savjest i iskrenim srcem traži Boga. Ipak, unatoč ovome samo krštenjem imamo priliku odmah ući u korablju ne čekajući potop. Imamo ''priliku već sada živjeti kao ‘spašeni’, odnosno živjeti kako na nebu tako i na zemlji''.

Ipak, primijetio je nuncij, danas možemo vidjeti da mi krštenici dajemo suprotno svjedočanstvo i da se borimo jedni protiv drugih umjesto da se ljubimo te tako ljude odbijamo od Crkve umjesto da ih u nju privlačimo. Podsjećajući na primjere iz evanđeoske prispodobe o dva čovjeka koja su radila na polju i dvije žene koju su mljele žito, ali samo se po jedan od nijh spasio, istaknuo je da je spasenje pitanje budnosti, a ne nekakve lutrije. ''Korablja je spremna, u nju smo već ušli po krštenju, ali ako ne budemo budni, potop će nas iznenaditi kada izađemo u šetnju'', rekao je nuncij te nastavio: ''Crkva, odnosno Tijelo Kristovo u punom smislu riječi, onaj je tko živi u ljubavi. Tko ljubi, u Kristu je, odnosno u korablji, tko ne ljubi, izvan nje je, pa makar bio kršten, krizman i ispovjedio se''. Punina kršćanskoga života jest budnost u ljubavi, a njezin je plod mir koji je današnjem svijetu toliko potreban, a papa Franjo poziva nas da budemo proroci mira koji će imati hrabrosti, kako kaže prorok Izajija, slomiti mačeve, prekovati koplja u srpove, naučiti umijeće mira i zaboraviti umijeće ratovanja, pojasnio je nuncij.

Obraćajući se franjevkama, nuncij im je poručio da su se u stoljetnom djelovanju više puta susrele s potopom koji su preživjele jer su ostale vjerne karizmi koja im je dana te im je zahvalio za sve što su dosad učinile i čine i podsjetio ih da je sve to vrijedno jedino ako se čini iz ljubavi. ''Samo vam ljubav omogućava da bdijete i budete spremne kada Sin Čovječji dođe. Štoviše, Sin Čovječji uvijek dolazi u braći i sestrama koje kucaju na vaša vrata'', zaključio je mons. Lingua.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: