U Zagrebu održan međunarodni znanstveni skup "O abortusu interdisciplinarno"

U Zagrebu održan međunarodni znanstveni skup "O abortusu interdisciplinarno"

Skup se održava u prostorima Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Autor
IKA/Laudato/M.K.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
27.10.2022 18:34

 

U prostorijama Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu održan je međunarodni znanstveni skup na temu: O abortusu interdisciplinarno. Osim domaćina, organizatori su bili Teološki fakultet Univerze u Ljubljani i Fakultet kanonskoga prava Papinskog sveučilišta ''Gregoriana'' iz Rima.

Sudionike skupa pozdravio je dekan, prof. dr. sc. Ivan Šestak, koji je uvodno rekao:

''Ovom skupu htjeli smo pristupiti interdisciplinarno. Zato ćemo u ovom kontekstu promotriti što o abortusu kaže mudrost kondenzirana u religijskim nasljeđima, a potom i ona koju je iznjedrio sam ljudski razum. Sasvim je razvidno da abortus traži pravnu regulativu gdje se lome mnoga koplja. Da abortus nije nikako bezazlena stvar, pokazuje činjenica da posljedice abortusa ostavljaju traga na ljudsku psihu pa se njime bave psiholozi i psihijatri. Svoju riječ o tome uputit će bioetičari, koji interdisciplinarno i pluriperspektivno razmišljaju o temama ljudskog zdravlja, smrti i života.

Glavni rabin Židovske vjerske zajednice ''Bet Israel'' u Hrvatskoj i izv. prof. judaistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Kotel Da-Don održao je predavanje na temu: Judaizam o abortusu. Razmotrio je status pobačaja iz perspektive judaizma tako što je analizirao različite židovske izvore, koji se bave pitanjem pobačaja od pisane do usmene Tore. Uz to, koristio se rabinskom literaturom i istaknuo:

''Prema mišljenju rabina, fetus je doista neovisno i zasebno biće, ali njegov pravni položaj nije isti kao pravni položaj majke. Fetus ima ljudski potencijal i može dosegnuti svoja puna prava nakon rođenja, ali status ovog potencijala niži je od prava majke koja je već definirana kao osoba s potpunim pravima.''

Izv. prof. dr. sc. Ivan Andrijanić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavio je predavanje o temi: Pobačaj u brahmanističkoj tradiciji.

''Čini se da različiti pogledi na začetak života nisu imali utjecaja na tradiciju dharmasastra prema kojoj se namjerno izazvani pobačaj uvijek svrstava među najteže prijestupe, bez obzira kad se obavlja. Pitanje kada život u zametku nastaje nigdje se ne propituje niti se eksplicitno dovodi u vezu s vremenom pobačaja.''

Islamski pogled na abortus u ime Islamske zajednice u Hrvatskoj dao je mr. Mevludi efendija Arslani. U islamu, kao i drugim monoteističkim religijama, ljudski život najveći je Božji dar.

''Budući da je ljudski život dar od Boga, on je svet što, znači da čovjek ne može raspolagati životima drugih ljudi niti ima neograničeno pravo nad svojim životom. Međutim, različite rasprave vodile su se oko toga kada čovjek prima dušu. Što se tiče namjernog pobačaja nakon nadahnuća duše u fetus, odnosno nakon što fetus navrši 120 dana, islamski znanstvenici i pravnici jednoglasno se slažu da je to strogo zabranjeno jer na fetus gledaju kao na izvor ljudskog života, odnosno smatraju ga živim bićem koje ima ograničenu pravnu sposobnost. Abortus nakon ovoga stadija ravan je ubojstvu čovjeka. Osim u slučaju kada pouzdani liječnički nalazi pokazuju da je život majke ugrožen nastavkom trudnoće ili ako se utvrdi da je u maternici nastupila smrt ploda.

Ranokršćanski stav o pobačaju bila je tema zajedničkog izlaganja dvojice isusovaca s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ante Mišića i izv. prof. dr. sc. Ivana Antunovića. Mišić je podsjetio na drevni i nepromjenjivi crkveni nauk.

''Za kršćane je začeto dijete živo ljudsko biće od začeća, odnosno osoba. Stoga je svojevoljni prekid trudnoće moralno neprihvatljiv i ujedno smrtni grijeh. Taj stav u Katoličkoj crkvi ostao je nepromijenjen do danas.

Sudionici simpozija predstavili su filozofsku, pravnu, psihologijsku i bioetičku problematiku abortusa. Simpozij će završiti plenarnom raspravom svih sudionika.

1
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: