Uključite se u Caritasov humanitarni program "Za tisuću radosti – Na strani dobra"

Uključite se u Caritasov humanitarni program "Za tisuću radosti – Na strani dobra"

Građani se mogu uključiti u akciju pozivom na donacijski telefon 060 9010 ili uplatom na račun programa ''Za 1000 radosti''.

Autor
Laudato / IKA
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
02.12.2023 09:10

Hrvatski Caritas, u ozračju obilježavanja 30. godišnjice svoga osnutka, ponovno započinje s provedbom nacionalnog humanitarnog programa ''Za 1000 radosti – Na strani dobra'', koji je predstavljen u prostorijama Osnovne škole Pavleka Miškine na zagrebačkom Svetom Duhu.

''Kad govorimo o povećanju siromaštva, treba reći da statistike govori da čak jedna petina stanovništva u Hrvatskoj živi u siromaštvu ili na granici siromaštva. Ovim programom nekako pokušavamo prekinuti taj začarani krug time što činimo dobro'', istaknuo je ravnatelj Hrvatskog Caritasa, fra Tomislav Glavnik.

Iako se humanitarni program ''Za 1000 radosti'' predstavlja tradicionalno početkom adventa, sredstva se zapravo prikupljaju tijekom cijele godine te se distribuiraju putem mreže 17 (nad)biskupijskih caritasa.

Značajna je u tom pogledu suradnja s osnovnim i srednjim školama, naglasio je fra Tomislav Glavnik, dodajući kako će ovih dana u škole biti distribuirano 450 000 narukvica. Učenici mogu za njih dati dobrovoljan prilog, a ovogodišnji promotivni proizvod akumulira svjetlo tijekom dana, a noću svijetli u mraku. 

''Hrvatski Caritas želi biti glasnik toga svjetla u cijeloj Hrvatskoj i uz pomoć široke društvene zajednice biti na strani siromašnih, socijalno ugroženih i zato koristim priliku danas pozvati sve segmente našeg društva da se uključe u kanal pomaganja pojedincima i skupinama, posebno obiteljima, u Republici Hrvatskoj'', kazao je fra Tomislav. 

Osvrnuvši se na suradnju Hrvatskog Caritasa i škola, Mira Križanović, viša stručna savjetnica u Upravi za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, poručila je: ''Nikad ne treba smetnuti s uma što je to škola. Škola je u prvom redu odgojna, a nakon toga obrazovna ustanova. Sami znamo, oduvijek, i u današnjem društvu, što znači samo znanje bez ljudskosti, bez empatije, bez suosjećanja prema drugima i bez razumijevanja kako je drugome. Odgojna dimenzija obrazovanja uvijek mora biti jednako važna kao i ova ‘šturo’ obrazovna''.

Ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine Vesna Vrbanović Jančić posvjedočila je kako već sada primjećuje da će biti potrebno tražiti dodatne isporuke narukvica u škole, s obzirom na zainteresiranost učenika.

''Ono što je osobito značajno za ovaj program, koji se već, znači, dvadesetak godina provodi u Hrvatskoj, jest to što se dio prikupljenih sredstava ostavlja na raspolaganje školama'', kazala je, ističući kako se ta sredstva namjenjuju potrebitim obiteljima iz mjesne školske zajednice.

Ravnatelj Tomislav Glavnik otkrio je kako je u prethodnom programskom razdoblju, koji se održao pod geslom ''Govori dobrim'', prikupljeno 188 000 eura financijske i materijalne pomoći koja je bila potom distribuirana putem Caritasove mreže.

Voditeljica Socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Ana Juratovac navela je kako su sredstva, među ostalim, bila namijenjena osobi s oštećenjem sluha, obitelji u skromnim uvjetima kojoj je bilo potrebno opremanje stambenog prostora, kao i pomoć osobama nakon izvanrednih okolnosti poput požara.

''Imamo oko 1500 nositelja koji su korisnici pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama, a to je uz njihove članove obitelji oko 3200 osoba na području Zagrebačke nadbiskupije kojima pomažemo u tom smislu'', kazala je Juratovac, dodajući kako su primijetili porast onih koji traže pomoć.

Osim suradnje sa školskim ustanovama, ravnatelj Tomislav Glavnik pozvao je tvrtke i razna društva da se uključe u program, ističući kako Caritas želi biti pouzdan i siguran kanal da materijalna i financijska pomoć dođe do krajnjeg korisnika.

Građani se isto tako mogu uključiti u akciju pozivom na donacijski telefon 060 9010 (uz cijenu od 0,83 eura po pozivu; PDV uključen) ili uplatom na račun programa ''Za 1000 radosti'' (IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 07-23). Također je dostupan kontakt za dogovor o drugim vidovima darivanja i suradnje (015635046/8; caritas.croatia@caritas.hr ili 1000radosti@caritas.hr)

Isto tako će se i ove godine uoči Božića, 16. prosinca, na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića održati središnji promotivno-humanitarni događaj uz prigodan program, goste-podupiratelje, brojne volontere i humanitarnu prodaju božićnih drvaca u tegli, dar Hrvatskih šuma.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: