Uskoro beatifikacija cijele obitelji i nerođenog djeteta

Uskoro beatifikacija cijele obitelji i nerođenog djeteta

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Józef i Wiktoria Ulma skrivali su dvije židovske obitelji u svojoj kući u mjestu Markowi, koje se nalazi u jugoistočnom dijelu Poljske.

Autor
ulmowie.pl/Laudato/D.T.
Fotograf
ulmowie.pl
Objavljeno:
 
23.08.2023 15:06

 

Početkom rujna u Poljskoj će se održati svečanost proglašenja blaženim obitelji Ulma. Ovo ne će biti jedna u nizu beatifikacija, već će se ovoga puta na čast oltara uzdignuti cijela obitelj, otac i majka, njihovo sedmero djece, među kojima je i jedno nerođeno. Naime, u trenutku mučeničke smrti majka je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Józef i Wiktoria Ulma skrivali su dvije židovske obitelji u svojoj kući u mjestu Markowi, koje se nalazi u jugoistočnom dijelu Poljske. Kada su nacisti za to saznali, 24. ožujka 1944. pobili su i Židove, ali i cijelu obitelj Ulma, (oca Józefa i majku Wiktoriu, šestero rođene djece  Stasia, koja se tada pripremala za Prvu pričest, Basia, Władziu, Franuś, Antoś i Marysia, te jedno nerođeno dijete u majčinoj utrobi).

Bračni par Ulma posthumno je dobio titulu Pravednika među narodima 1995. godine. Prije dvadesetak godina započeo je proces za njihovo proglašenje blaženim, a 17. prosinca 2022. papa Franjo odobrio je dekret o mučeništvu obitelji Ulma.

Proglašenje obitelji Ulma blaženim održat će se u nedjelju 10. rujna u Markowu, mjestu u kojem su rođeni i živjeli. Svetu Misu s obredom beatifikacije predslavit će kardinal Marcello Semeraro, prefekt Dikasterija za kauze svetaca.  Tijekom misnog slavlja na oltar će biti prinesen relikvijar s posmrtnim ostatcima svih članova obitelji.

Predloženo je da se liturgijski spomen na blaženu obitelj Ulma slavi 7. srpnja, tj. na dan kada su Józef i Wiktoria sklopili sakrament Ženidbe.

Prema procjenama, ubijeno je između 300 i 1500 Poljaka koji su štitili Židove od nacista, a upravo je obitelj Ulma simbol stradanja Poljaka koji su pomagali Židovima.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: