Ustavni sud u Poljskoj: 'Pobačaj zbog teškog i nepovratnog oštećenja fetusa ili neizlječive bolesti neustavan je'

Ustavni sud u Poljskoj: 'Pobačaj zbog teškog i nepovratnog oštećenja fetusa ili neizlječive bolesti neustavan je'

Od začeća, ljudski život postaje vrijednost koja je zaštićena Ustavom, uključujući i prenatalnu fazu.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
22.10.2020 19:45

 

Ustavni sud u Poljskoj presudio je kako je pobačaj zbog teškog i nepovratnog oštećenja fetusa ili njegove neizlječive bolesti neustavan.

Predsjednica Ustavnog suda, Julia Przyłębska, donijela je sljedeću presudu:

Članak 4a., stavak 1., točka 2. 'Zakona o planiranju obitelji, zaštiti ljudskog fetusa te uvjetima pod kojim je pobačaj dopušten, donesen 7. siječnja 1993. godine, u proturječju je sa člankom 38. u vezi sa člankom 30., a sve u vezi sa člankom 31., stavkom 3. Ustava republike Poljske' – stoji u presudi Suda, koju je donijela sutkinja Julia Przyłębska, predsjednica Ustavnog suda.

Izdvojeno mišljenje o navedenoj presudi dali su sudci: Leon Kieres i Piotr Pszczółkowski.

– Slučaj koji je predan Ustavnom sudu tiče se jednog od najosjetljivijih problema društva. Slučaj se tiče pravnog statusa djeteta u njegovoj prenatalnoj fazi života. To je također etičko i filozofsko pitanje, jer se izravno tiče vrijednosti ljudskog života – navela je sutkinja Julia Przyłębska u obrazloženju presude.

– Svaki život u demokratskoj državi zaštićen je samim Ustavom, u svakom dijelu njegova razvoja. Zbog toga je svaki život u svojoj prenatalnoj fazi također pod istom zaštitom. Od začeća, ljudski život postaje vrijednost koja je zaštićena Ustavom, uključujući i prenatalnu fazu – dodala je sutkinja.

– Zaštita majčinstva ne može se promatrati isključivo iz perspektive žene – rekla je sutkinja.

– Iako je život ustavno zaštićena vrijednost, ta zaštita ne mora biti jednaka u svakoj fazi života. Međutim, ona, zaštita, mora biti dovoljna da potpuno zaštiti dobro na koje se odnosi. Čovjek je intrinzično dobro, a ne sredstvo za neki cilj. Nedopustivo je tvrditi kako je jedna osoba, kao ljudsko biće, manje vrijedna od druge. Naš Ustav uvodi najviši stupanj zaštite ljudskog života – zaključio je sudac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: