[VIDEO] Dominikanci slave 800 godina djelovanja na hrvatskim prostorima

[VIDEO] Dominikanci slave 800 godina djelovanja na hrvatskim prostorima

Ovim je povodom snimljeno 12 kratkih dokumentarnih filmova te 12 tematskih emisija o životu i radu braće i sestara Reda propovjednika.

Autor
IKA/Laudato/M.D.
Fotograf
dominikanci.hr
Objavljeno:
 
13.01.2021 15:56

 

Hrvatska dominikanska provincija jubilejsku proslavu 800. obljetnice rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika i 800 godina od dolaska dominikanaca na hrvatske prostore počet će  svečanim misnim slavljem, javlja IKA.

Svečanu će Euharistiju na blagdan sv. Tome Akvinskoga 28. siječnja u 19 sati, u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu, predslaviti apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua.

Nazočnost predstavnika Svete Stolice znak je dominikanske pripadnosti općoj Crkvi u kontekstu konkretnoga naroda. Nakon misnog slavlja predviđeno je otvorenje novouređene središnje provincijske knjižnice 'Hijacint Bošković' sa spomen-zbirkom Franje Šanjeka.

Prateći epidemiološke mjere, Hrvatska dominikanska provincija poziva na sudjelovanje u ovoj svečanosti svoje uzvanike i prijatelje, a za sve druge bit će osiguran i prijenos uživo na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Hrvatske dominikanske provincije.

Sveti Dominik uspješno je čitao znakove svoga vremena. Uvidio je potrebe Crkve i društva prve polovice 13. stoljeća te je na njih odgovorio osnutkom Reda propovjednika. Neka slavlje utjelovljenja Riječi Božje i 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore u nama probudi iskrenu i pobožnu želju za čitanjem znakova vremena kako bismo svijet u kojemu živimo i djelujemo obasjali evanđeoskim svjetlom, svojim složnim životom u zajednici, vjernošću profesiji evanđeoskih savjeta, gorljivošću u zajedničkom slavlju liturgije i u molitvi te ustrajnošću u molitvenom opsluživanju – istaknuo je provincijal, fr. Slavko Slišković, u pozivu (usp. Temeljna konstitucija 1 § IV).

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno