Više od 200 muškaraca molilo krunicu pred zagrebačkom katedralom

Više od 200 muškaraca molilo krunicu pred zagrebačkom katedralom

Održana je 3. konferencija katoličkih muškaraca ''Budi muškarac'' 17. i 18. lipnja u zagrebačkom hotelu ''International'' pod geslom ''Evo, činim nešto novo; već nastaje. Zar ne opažate?'' (Iz 43,19).
 

Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
20.06.2022 13:05

Na konferenciji koja je prvi put održana uživo (prethodne dvije održale su se on-line putem različitih platformi) sudjelovalo je 60-ak sudionika iz različitih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.
Konferenciju je svojim blagoslovom otvorio p. Stjepan Ivan Horvat, koji je bio i jedan od govornika konferencije na temu ''Ljubav i odgovornost''. Drugi govornici prvog dana konferencije bili su: dr. sc. Krunoslav Puškar, organizator konferencije, na temu: ''Evo, činim nešto novo!''; Zvonimir Žulj na temu ''Živjeti vjeru u vrtlogu psihičkog poremećaja''; Kristijan Glavaš na temu ''Budi muškarac – ti učini prvi korak!''; Pere Eranović na temu ''Je li brak podvig?''; Filip Foretić na temu ''Zašto muškarac ne smije kalkulirati s Bogom?'' i Veseljko Kralj na temu: ''Duhovni boj na koljenima''.

Uz navedena izlaganja održana je i panel-rasprava o braku, kao glavnoj temi toga dana. Prvi dan konferencije zaključen je sv. Misom i klanjanjem u crkvi sv. Josipa na Trešnjevci koju je slavio p. Stjepan Ivan Horvat, naglasivši kako je divno vidjeti crkvu ispunjenu muškarcima koji su pozvani biti duhovni vođe svojih obitelji. Organizator konferencije, dr. sc. Krunoslav Puškar, naveo je kako su svjesno odabrali crkvu sv. Josipa kao mjesto za Misu i klanjanje jer žele još više nasljedovati vrline i krjeposti sv. Josipa, glavara Svete Obitelji.

Drugom danu konferencije prethodila je jutarnja Misa kod zagrebačke katedrale i javna molitva sv. krunice ispred katedrale na kojoj se okupilo oko 200 muškaraca različite dobi. Molili su radosna otajstva krunice BDM, izmolili litanije sv. Josipu, a na kraju i zapjevali. Okupljenim muškarcima podijeljene su hrvatske zavjetne krunice Hrvatske zajednice Predragocjene Krvi Kristove, koja je pokrenula molitvu krunice u Australiji. Krunice, koje su unikat, pravi Marijana Lasić, slijepa osoba. Sudionici molitve zaključili su kako bi ovakva molitva krunice trebala biti učestalija, barem jednom mjesečno, a upravo ispred katedrale.

U hotelu ''International'' nastavljena je konferencija izlaganjima Josipa Vučka na temu ''Fitness iz druge perspektive''; Davida Cindrića na temu ''Posveta Mariji i Josipu i snaga sv. krunice''; fra Marija Berišića na temu ''Dođi i vidi, a ne vidi pa dođi''; Zlatka Krznarića na temu ''Bogatstvo naših neuspjeha''; dr. sc. Darka Andročeca na temu ''Izazovi i ljepote bračnog života''; Franje Adanića na temu ''Otvorenost životu''; Luke Marušića na temu ''Obitelj i poduzetništvo''; Ivana Džanka na temu ''Muškarac kao lider'' i Ante Bilavera na temu ''Muškarac kao prorok, kralj i svećenik''.

Između izlaganja drugog dana održana je i panel-rasprava o vodstvu i poduzetništvu, na kojoj je naglašeno kako je svaki muškarac pozvan biti vođa i poduzetnik u svome životu, ali i kako smo mi kao kršćani pozvani podupirati kršćanske obrte, tvrtke i pothvate.

Dotaknuti mnogim poticajnim svjedočanstvima i izlaganjima, sudionici i govornici zaključili su kako su konferencije za katoličke muškarce uistinu uvelike potrebne, nadajući se kako će se ovakve konferencije i duhovne obnove za muškarce proširiti i u druge hrvatske gradove, ali i šire.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno