Vladika Stipić pohodio zakarpatsku biskupiju Mukačevo u Ukrajini

Vladika Stipić pohodio zakarpatsku biskupiju Mukačevo u Ukrajini

Vladika križevački, mons. Milan Stipić, pohodio je od 9. do 11. kolovoza najzapadniju grkokatoličku eparhiju u Ukrajini – Mukačevo, u Zakarpatskoj oblasti.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Križevačka eparhija
Objavljeno:
 
14.08.2022 10:34

 

Boravio je u sjedištu eparhije Užgorodu, gdje se susreo s apostolskim upraviteljem Mukačeva Nilom Jurijem Luščakom.

Uz Užgorod i Mukačevo, vladika Stipić zajedno s vladikom Luščakom služio je arhijerejsku liturgiju blagdana sv. Pantelejmona, mučenika, u mjestu Hustu, gdje je održao i propovijed.

Obraćajući se mnoštvu okupljenih vjernika, križevački vladika izrazio je suosjećanje s patnjama ukrajinskog naroda u nametnutom ratu i sve je potaknuo na ustrajnost u vjeri koja, kako je rekao, i danas, kao i u vrijeme svetog mučenika Pantelejmona, daje smisao i nadnaravni značaj patnjama i nedaćama.

''Mučenici nas hrabre i potiču da ustrajemo u gledanju svih povijesnih i životnih okolnosti u svjetlu nadnaravnog, a to ima smisla jer je sam Bog u svome Sinu Isusu Kristu jednom zasvagda ljudskoj patnji dao nadnaravni, sveti smisao. Ukrajinski narod upoznao je nepravdu stradanja i, ako ju prihvaća i živi s vjerom, ostajući uvijek na strani Božjega zakona ljubavi i dobrote, on ima budućnost. Bog ne će nikad dopustiti da Njegova djeca pravednosti propadnu, kao što ni svoje mučenike nije ostavio i prepustio zaboravu i ništavnosti, nego ih je proslavio i sa sobom u vječnost uzdigao'', poručio je mons. Stipić.

Istaknuo je prijateljsku i kršćansku ljubav te suosjećanje hrvatskog naroda s Ukrajincima, navodeći primjere konkretne pomoći Caritasa Križevačke eparhije i Hrvatskog Caritasa tijekom izbjegličke krize i ratnih nedaća u Ukrajini.

Križevačka eparhija redovito šalje pomoć bolnicama, samostanima i drugim ustanovama u Ukrajini, a u Hrvatskoj zauzeto sudjeluje s civilnim i crkvenim organizacijama u pomaganju izbjeglicama.

Domaći biskup Luščak zahvalio je vladiki Stipiću, Križevačkoj eparhiji i cijeloj Crkvi u Hrvata za solidarnost i pomoć koju im pružaju.

Vladika Stipić prvi je od biskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj pohodio Ukrajinu tijekom rata koji ondje, nažalost, još uvijek traje, priopćila je Križevačka eparhija.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: