Vlč. Branimir Jagodić: ''Djeci ćemo najviše prenijeti vjeru svjedočanstvom i primjerom''

Vlč. Branimir Jagodić: ''Djeci ćemo najviše prenijeti vjeru svjedočanstvom i primjerom''

Svima nam je stalo da svoju djecu usmjerimo na pravi put. Između ostalog, želimo im prenijeti vjeru i kršćanske vrijednosti.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
30.11.2021 21:12

 

Svima nam je stalo da svoju djecu usmjerimo na pravi put. Između ostalog, želimo im prenijeti vjeru i kršćanske vrijednosti. Stoga smo u emisiji razgovarali o tome kako djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi približiti vjeru. 

O tim pitanjima govorili su: vlč. Branimir Jagodić, župni vikar u Župi sv. Pavla apostola u Retkovcu, u Zagrebu, te s. Danijela Koprek, ravnateljica Dječjeg vrtića sv. Josipa u Granešini, u Zagrebu.

Gosti su se na početku osvrnuli na temu dana o tome kako djeci prenijeti vjeru. Jagodić je kazao da prenošenje vjere toj životnoj dobi treba biti konkretno i djelotvorno.

– Naravno da treba govoriti o vjeri, ali je važnije djeci ne teoretizirati. Najviše ćemo im prenijeti vjeru svjedočanstvom i primjerom – istaknuo je vlč. Jagodić.

U tom su duhu u Župi sv. Pavla u Retkovcu, gdje je u službi župnog vikara, pokrenuli oratorij za djecu u kojem su okupljali najmlađu dob kroz zanimljive radionice i igre. 

– Preko toga smo im htjeli na njihov način približiti vjeru i ono što mi odrasli poznajemo i vjerujemo – kazao je vlč. Jagodić, dodavši da se čak 130 djece okupilo na ljetnom oratoriju.

Sestra Danijela Koprek iz svog je iskustva kao ravnateljica dječjeg vrtića pojasnila kako djeca doista mogu razumjeti vjeru. Ponajprije se to dogodi kroz igru kao osnovnu aktivnost djeteta.

– Dječja vjera prožeta je iskrenošću i jednostavnošću. Oni ništa ne kompliciraju, nego su otvoreni svemu, pa čak i sadržajima za koji bi mnogi mislili da su prezahtjevni. No, djeca to mogu doživjeti na vlastit način – kazala je Koprek.

Kao najvažnije elemente pri prenošenju vjere naglasila je aktivnosti koje prate liturgijsku godinu. Razna događanja, susreti, euharistijska slavlja te svetci i blaženici, samo su neki od načina prenošenja sadržaja.

– Djeca se lako 'užive' u lik nekog svetca ili blaženika, pa čak i u samog Isusa, odnosno u neke scene iz Evanđelja – primijetila je Koprek, koja je u emisiji pokazala nekoliko slikovnica koje služe kao vrijedan katehetski priručnik u radu s djecom.

U nastavku emisije gosti su odgovarali na pitanje zašto je važno da djeca sa svojim roditeljima odlaze na svetu Misu, kako djecu naučiti moliti, mogu li bake i djedovi biti kvalitetna zamjena za roditelje, kako djecu upoznati s Isusovim životom te treba li izbjegavati prizore koji govore o smrti i mučeništvu.

Više pogledajte u cijeloj emisiji.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: