Vlč. Zdenko Perija: 'Bolest je najbolja Božja pedagogija'

Vlč. Zdenko Perija: 'Bolest je najbolja Božja pedagogija'

Smije li svećenik na COVID-odjel? Događaju li se čuda i u vremenu pandemije? Što radi jedna bolnička župa? 

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
01.12.2020 20:57

 

U večerašnjem 'Izdvojenom' govorilo se o duhovnoj skrbi u ovom zahtjevnom vremenu. Kada tražiti duhovnu pomoć za oboljele? Smije li svećenik na COVID-odjel? Događaju li se čuda i u vremenu pandemije? Što radi jedna bolnička župa? O tome su govorili sugovornici emisije, vlč. Zdenko Perija, župnik bolničke Župe sv. Barbare – KBC Zagreb (Rebro), don Šimun Doljanin i don Jerko Ban.
Vlč. Zdenko Perija na početku emisije govorio je o povijesti bolničke župe na Rebru.

Godišnje imamo više od 50 krštenja, a ove godine imali smo i tri vjenčanja – poručio je vlč. Zdenko Perija.

Vlč. Zdenko Perija govorio je o duhovnoj potpori liječnika i medicinskog osoblja prema bolesnima i umirućima.

– Svi ljudi koji se nalaze na Rebru izabrani su da budu u službi čovjeka. To je njihovo poslanje. Osoblje na Rebru posebno je izabrano od Boga i to je njihovo poslanje – da služe čovjeku – kazao je vlč. Zdenko Perija.

Liječnici i medicinsko osoblje prije i poslije operacija te prije i poslije radnog vremena odlaze u kapelicu na Rebru kako bi kleknuli i pomolili se te otvorili svoju dušu Bogu.

Vlč. Zdenko Perija doživio je mnoge slučajeve čudesnih izlječenja pacijenata u bolnici Rebro.

– Svjedok sam izvanrednih Božjih čuda izlječenja kod umirućih pacijenata. Znam osobu koja je čudesno ozdravila i danas slavi Boga. Komu Bog daje bolest, daje mu i snagu te za tu osobu ima poseban plan. Bog sa svakim ima plan i razlog bolesti; uđite s Bogom u komunikaciju i pronađite odgovor – poručio je vlč. Zdenko Perija.

Don Šimun Doljanin iz bolnice Firule u Splitu, komunicira s bolesnicima kako bi im pružio duhovnu potporu i utjehu.

–  Šalim se s njima, pa im kažem: 'Što ležite ovdje zdravi?' – kazao je don Šimun Doljanin.

Don Jerko Ban iz Opće bolnice u Dubrovniku govorio je o tome kako svećenik može doći do pacijenta na COVID-odjelu te kako izgleda ta procedura.

– Onako kako se oblače svi zdravstveni djelatnici, tako se oblačimo i mi svećenici. To su  skafander, dvije maske i vizir. U ovim okolnostima susret s pacijentom vrlo je otežan zbog zaštitnih slojeva opreme. No, dovoljno je biti prisutan među pacijentima i reći neku toplu riječ – kazao je don Jerko Ban.

Don Jerko Ban iz Opće bolnice u Dubrovniku kazao je kako bolesnima i umirućima obično govori o tome kako je bolest situacija koja se događa i dobrim ljudima te da je prirodno biti uplašen i u strahu. 

Don Jerko Ban uputio je poruku svima onima koji sumnjaju u postojanje pandemije koronavirusa.

– To su teorije zavjere. Zahvaljujući znanosti, ipak živimo dulje nego prije, manje je smrti i manje mrtve djece nego prije – poručio je don Jerko Ban.

Vlč. Zdenko Perija govorio je o značenju patnje i slučaju kad čovjek bolest smatra Božjom kaznom. 

– Bolest nije Božja kazna i nevolja. Bolest je najbolja Božja pedagogija – poručio je vlč. Zdenko Perija.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: