Zagrebački franjevci konventualci predstavili Hrvatsku vinsku kulturu Tanje Baran

Zagrebački franjevci konventualci predstavili Hrvatsku vinsku kulturu Tanje Baran

U organizaciji Samostana sv. Antuna Padovanskoga franjevaca konventualaca na zagrebačkom Svetom Duhu, u nedjelju 9. lipnja 2024. održano je predstavljanje nedavno objavljene znanstveno-popularne monografije ''Hrvatska vinska kultura'' autorice doc. dr. sc. Tanje Baran.

Autor
Bazilika sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu/Laudato/M.P.
Fotograf
Bazilika sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu
Objavljeno:
 
10.06.2024 21:05

 

Svečanost je održana kao dio Dana sv. Antuna koji prethode svetčevoj svetkovini 13. lipnja.

''Ovom monografijom, koja je i znanstvena i popularna istovremeno, ukoričena je i popunjena praznina hrvatske kulture kojom se dosad nitko nije sustavno bavio'', istaknuo je predstavljač knjige, profesor emeritus Stipe Botica, jedan od trojice recenzenata. ''Autorica se u knjizi, koju možemo zvati hrvatskom vinskom enciklopedijom, ponajprije bavi uljudbom koja prati život uz vino pa tako približava svjetske vinske tijekove od postanka svijeta do danas. U to uklapa hrvatsku vinarsku, vinogradarsku i podrumarsku tradiciju otkako su Hrvati došli na današnje prostore s razvojem tijekom svih stoljeća. Otkriva nam seoske, građanske i aristokratske slojeve i mnoge njihove vinske regule, običaje i propise, donosi nam pregled svega stvorenog uz vino u književnoj, likovnoj i glazbenoj umjetnosti. Monografija sadrži cjelokupan znanstveni aparat, ukrašena je s gotovo 400 krasnih likovnih priloga, a napisana je privlačno, jezikom razumljivim i pristupačnim svim društvenim skupinama'', objasnio je prof. Botica.

Autorica Tanja Baran govorila je o tome kako Hrvati današnjice preslabo poznaju svoje vinske tradicije koje su izuzetno lijepe, bogate, raduju čovjekovu dušu, a ostale su u ropotarnici prošlosti i potpuno su zaboravljene u izvedbenom smislu i bez uporabne vrijednosti. ''Zato su sve naše vinsko-pajdaške regule, osim što su opisane i valorizirane, cjelovito otisnute u dodatku monografije, kao i veliki ritual o krštenju mošta pa je i sama monografija na taj način dobila uporabni aspekt'', istaknula je autorica. Detaljnije je govorila o kršćanskim sadržajima kojima je knjiga prepletena, a koji su iznimno bogati i detaljno prikazani pod naslovom ''Vino i loza u Bibliji''. Pojasnila je da se vino i loza u Svetom pismu spominju više stotina puta, i u Starom i u Novom zavjetu, govorila je i o misnim vinima i o hrvatskim biskupijama koje imaju vlastitu proizvodnju misnih vina. Približila je i hrvatske vinogradarske običaje od blagdana sv. Vinka s kojim započinje nova vinogradarska godina, preko blagdana vinskih svetaca Jurja, Ivana, Mihaela i Martina. Zbog bogatih vinskih tradicija diljem cijele domovine sv. Martin je prikazan i u zasebnom poglavlju'', približila je autorica i zaključno održala zdravicu pajdašiji po najpoznatijim hrvatskim vinsko-pajdaškim regulama, Križevačkim štatutima.

Program je moderirao glavni urednik Glasnika sv. Antuna Padovanskog, Veritasa, fra Vladimir Vidović, rekavši da su uoči svetkovine sv. Antuna, a nakon iznimno dobro uspjeloga Antunovskog hoda po Zagrebu, u samostanu željeli svojim vjernicima predstaviti jednu vrijednu knjigu, a da im je osobito drago što je to knjiga koju je napisala osoba koja se godinama veoma zauzeto bavi hrvatskom kršćanskom kulturom. ''Rado surađujemo s Tanjom Baran iza koje ne stoji nikakva institucija, već se za kršćanske vrijednosti osobito u kulturi zauzima sama sa svojim prijateljima i podupirateljima koji prepoznaju vrijednost i važnost programa kršćanskoga nadahnuća'', naglasio je moderator ističući da je vino tekućina bez koje nema Mise, a i da se uz vino redovito prožimaju svakodnevni i posebni sadržaji u ljudskim životima.

Okupljene je uvodno pozdravio i rektor bazilike i župnik Sv. Antuna Padovanskog, fra Ivan Marija Lotar, osvrnuvši se na svoje ranije susrete s autoricom Tanjom Baran i recenzentom Stipom Boticom i izrazivši radost što se uz monografiju obogaćuju Antunovi dani na Svetome Duhu.

Program su glazbeno obogatili, pjevajući vinu posvećene popularne pjesme, Antonia i Georg Linde.

Nakladnik monografije ''Hrvatska vinska kultura'' je Prigorski Media d. o. o. Recenzenti su profesor emeritus Stipe Botica, prof. dr. sc. Božo Skoko i prof. dr. sc. Đuro Horvat. Knjiga je opsega 456 stranica, formata je 20,5 x 25,5 cm, tvrdoga je uveza, ima 390 likovnih priloga. Objavljena je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Monografija se može naručiti na e-adresi: hrvatska.vinska.kultura@gmail.com.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: