Zagrebačkoj katedrali iz Japana doniran uređaj za rano otkrivanje potresa

Zagrebačkoj katedrali iz Japana doniran uređaj za rano otkrivanje potresa

U povodu donacije seizmičke opreme, tj. uređaja 'EQuard' za rano otkrivanje potresa, zagrebačku katedralu posjetili su u srijedu 27. listopada direktor tvrtke Challenge Co., Kazuo Sasaki; prva tajnica Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Chie Oshima; glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i voditeljica Službe za UNESCO, Rut Carek sa stručnim suradnicima, te dipl. ing. Tomislav Fiket iz Seizmološke službe.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
27.10.2021 17:03

 

Dočekali su ih potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale, mons. Zlatko Koren i pročelnik Tiskovnog ureda, preč. Tomislav Hačko, prenosi IKA.
Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija neposredno su nakon razornih potresa, koji su pogodili Hrvatsku u ožujku i prosincu prošle godine, uspostavili protokole za hitnu zaštitu koji su bili popraćeni podrškom međunarodnih partnera. Zbog dugogodišnje dobre suradnje s Hrvatskom, UNESCO je ponudio potporu za obnovu oštećene kulturne baštine, pružio financijsku potporu putem UNESCO-ova Hitnog fonda te je organizirao donaciju javno-privatnog partnera, japanske tvrtke Challenge Co., koja se bavi izradom posebnih uređaja 'EQguard' za rano javljanje i upozoravanje na potres.
Kazuo Sasaki izjavio je prilikom posjeta katedrali da je ovaj uređaj napravljen na poticaj Japanske meteorološke agencije koja je osmišljavala alarmni sustav protiv katastrofa. Uređaj detektira prvi potresni val nekoliko sekundi prije nego što ga ljudi mogu osjetiti, epicentar potresa te njegovu jačinu. Te informacije šalje korisnicima koji imaju uređaj (poput vrtića, škola, privatnih tvrtki i sl.), kako bi spremni dočekali potres. Na taj način smanjuje se panika među pogođenima potresom.
– Nakon što se dogodio potres u Zagrebu, putem UNESCO-a i Veleposlanstva Japana saznao sam što se dogodilo, te sam preko njih odlučio pomoći i donirati ove uređaje. Želja mi je da hrvatski građani budu spremni na potrese. Spremnost je važna kako se više ne biste bojali, već mirno nastavili sa svakodnevnim životom – rekao je Sasaki. Uređaji su donirani zagrebačkoj katedrali, crkvi Uznesenja BDM u Remetama te Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj i Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica.
Uređaj je u katedrali postavljen i testiran u koordinaciji sa stručnjacima iz resornih tijela Seizmološke službe, Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: