Zahvala mons. Ante Jozića na kraju biskupskog ređenja

Zahvala mons. Ante Jozića na kraju biskupskog ređenja

U crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta, u Solinu

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Ika
Objavljeno:
 
16.09.2020 14:48

 

Na kraju biskupskog ređenja u crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta, u Solinu, apostolskom nunciju u Bjelorusiji, nadbiskupu Anti Joziću, čestitku u ime hrvatskog episkopata uputio je predsjednik HBK-a Želimir Puljić, a zatim je zahvalnu riječ uputio mons. Jozić, javlja IKA.

Draga braćo i sestre!

Na kraju ovog svečanog obreda mog biskupskog ređenja, u ovim izvanrednim okolnostima, od srca želim pozdraviti sve nazočne na današnjem misnom slavlju, a i sve one koji nas prate putem Interneta, radija i televizije u Hrvatskoj i u svijetu.

Posebno pozdravljam predvoditelja liturgijskog slavlja, uzoritog kardinala Pietra Parolina, državnog tajnika Svetog Oca, koji je unatoč svojim brojnim obvezama i izloženosti zarazi u ovom kriznom vremenu ipak odlučio doći u Split i zarediti me za biskupa. Pozdravljam apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, nadbiskupa Giorgia Linguu; kardinala Josipa Bozanića; nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije; sve prisutne nadbiskupe i biskupe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Pozdravljam sve predstavnike civilnih vlasti Republike Hrvatske, posebno izaslanike predsjednika Hrvatskog sabora, Ureda Predsjednika Republike i Vlade Republike Hrvatske, te ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, veleposlanike, župana splitsko-dalmatinskog, gradonačelnike i načelnike dalmatinskih gradova i općina, na poseban način gradonačelnike gradova Solina i Trilja, kao i sve njihove suradnike.

Pozdravljam sve prisutne svećenike, provincijale i provincijalke, redovnike, redovnice i njihove kandidate, bogoslove i sjemeništarce, i sve vas, draga braćo i sestre, koji ste došli uzveličati ovo misno slavlje, unatoč opasnosti od zaraze koronavirusom, kao i sve koji su s nama sjedinjeni u mislima i u molitvama bilo gdje u svijetu.

Nalazimo se na Gospinu otoku u Solinu, u novoizgrađenoj crkvi posvećenoj Svetoj obitelji, na korijenima kršćanstva i hrvatske državnosti. Drago mi je da se upravo ovdje, u Gospinu prasvetištu dogodio i ovaj povijesni čin mog biskupskog ređenja. Moram priznati da je za ovu svečanost baš ovdje u Solinu najviše zaslužan naš nadbiskup i ordinarij ove drevne Splitsko-makarske nadbiskupije, nekoć salonitanske, metropolit, mons. Marin Barišić, kojega najsrdačnije pozdravljam i od srca mu zahvaljujem.

Jedan od razloga zašto smo se danas okupili ovdje jest rođendan za nebo svete Eufemije, djevice i mučenice, zaštitnice grada Rovinja i moje naslovne Biskupije Cisse u Istri. Sveta ranokršćanska djevica rođena je u Kalcedoniji, u Maloj Aziji oko 290. godine. Podnijela je mučeništvo za vrijeme Dioklecijanova progona, te je zbog vjere osuđena na lomaču i pogubljena na današnji dan 303. godine. Nekako u isto vrijeme podnosi mučeništvo ovdje u Solinu i sv. Dujam, salonitanski biskup.

Ovdje smo, dakle, na korijenima kršćanstva prve Crkve, gdje povijest ne samo da nije šutjela nego nam je postala od davnina majkom i učiteljicom kako za vjeru živjeti, kako se za nju žrtvovati i kako za vjeru umirati ako to ikad bude potrebno.

Ovo je trenutak kada bih želio izraziti i svoju zahvalnost, prije svega, Trojedinom Bogu na daru života, na daru svećeništva i na daru biskupstva. Bog je htio da preko svojih roditelja započnem život u vremenu, ali isto tako, On je htio da nastavim živjeti i da se vratim opet svojoj službi u Crkvi gdje sam prije godinu i pol dana morao stati.

Neka je vječna hvala Presvetoj Bogorodici, Blaženoj Djevici Mariji, koja se na poseban način slavi u ovom Prasvetištu, a koja me je sačuvala u vrijeme prošlogodišnje automobilske nezgode.

Svoju duboku zahvalnost upućujem Svetom Ocu, papi Franji, koji me je prošle godine ubrojio među svoje legate, a nedavno imenovao za nuncija u Bjelorusiji. Obećavam mu svoju sinovsku poslušnost i nesebično služenje na korist Crkvi Kristovoj, kojoj će me Providnost u budućnosti slati. Zamolio bih uzoritog kardinala Pietra Parolina da prenese ove moje osjećaje zahvalnosti Svetom Ocu, kao i izraze vjernosti i odanosti cjelokupnog hrvatskog naroda prema Svetoj Stolici.

Najtoplije zahvaljujem svim prisutnim nadbiskupima i biskupima na sudjelovanju u ovom slavlju, na čestitkama i na svim njihovim molitvama. Zahvaljujem županu, gradonačelnicima i načelnicima, kao i svim predstavnicima civilnih vlasti u Republici Hrvatskoj, na nazočnosti na ovom slavlju, kao i na čestitkama koje su mi uputili.

Velika hvala nazočnoj braći svećenicima, redovnicima i redovnicama, a i onima koji nas prate putem radija i televizije na velikoj pažnji koju su mi iskazivali, a posebno na molitvama kojima su pratili moje liječenje i rehabilitaciju.

Želim s ovog mjesta još jednom zahvaliti svim liječnicima specijalistima, na čelu s ravnateljem Kliničkog Bolničkog Centra 'Split', dr. Julijem Meštrovićem, svim terapeutima, medicinskim sestrama i ostalom medicinskom osoblju na 'Firulama' i 'Križinama', te u rehabilitacijskom centru 'Biokovka', u Makarskoj, koji su mi danima i mjesecima nesebično iskazivali pažnju i skrb, dajući sve od sebe da mi povrate zdravlje i nadu u život. Hvala vam od srca.

Hvala mojoj obitelji, rodbini i brojim prijateljima koji su nesebično posvećivali mnogo svog dragocjenog vremena i svakodnevno se brinuli o mom zdravlju. Hvala svim organizatorima ovog slavlja: Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, nadbiskupima Marinu i Draženu, današnjim suzarediteljima, generalnom vikaru, don Miru, župniku Gospe od Otoka u Solinu, don Ranku, svim njihovim suradnicima, na požrtvovnom planiranju i svim pripremama ovog misnog slavlja.

Posebno hvala mojoj Župi sv. Mihovila u Trilju, iz koje potječem, kao i cijelom cetinskom kraju na istinskoj podršci i molitvama pred Gospom Sinjskom za moje ozdravljenje i za ovo moje posvećenje.

U ovoj prigodi želim zahvaliti svima koji su htjeli biti nazočni na ovom slavlju iz daleke Kine, Hong Konga, Makaa, iz Rusije i Bjelorusije, ali zbog trenutačnih epidemioloških neprilika nisu mogli doputovati u Hrvatsku. Stoga, dopustite mi da im se obratim s nekoliko riječi na njihovim jezicima.

Na kraju poseban pozdrav upućujem Katoličkoj Crkvi u Bjelorusiji, kamo me Sveti Otac, papa Franjo šalje na novu dužnost.

Rado pozdravljam Katoličku Crkvu, sve biskupe, svećenike i vjernike laike u Bjelorusiji koja u ovim trenutcima proživljava svoje teške trenutke, tražeći najbolji izlaz iz trenutačne situacije. Unaprijed svima obećavam da ću sa svakim plodno surađivati i ujedno sve pozivam na molitvu za hitno rješenje svih vaših problema mirnim putem, kroz dijalog i solidarnost svih, izbjegavajući svaku vrstu nasilja.

Na samom kraju, velika hvala Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju, kao i svim ostalim medijima koji su pratili ovo slavlje i omogućili mnogima u Hrvatskoj, ali i u svijetu, da svi budemo dionici jednoga slavlja u kojem se proslavlja Bog i časti Presveta Bogorodica.

Još jednom, hvala svima i neka vas štiti i čuva zagovor nebeske Majke, Blažene Djevice Marije, Gospe Sinjske, uz zagovor svete Eufemije, svih solinskih mučenika, svetog Dujma, te blaženog Alojzija Stepinca. Neka na sve vas i na vaše obitelji siđe obilan Božji blagoslov! Tako neka bude. Amen. Hvaljen Isus i Marija.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: