Zahvala sudionicima Molitvenog hoda u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Zahvala sudionicima Molitvenog hoda u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Misom u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu u Karlovcu 17. srpnja odalo se priznanje sudionicima Molitvenog hoda održanog uoči proslave Dana grada Karlovca u kojem su sudjelovale 22 laičke udruge i molitvene zajednice s oko 400 sudionika.

Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
18.07.2024 09:32

 

Osim njih Misi su nazočili čelnici akademske zajednice zagrebačkog sveučilišta na čelu s rektorom,  dr. sc. Stjepanom Lakušićem. Misu je predslavio karlovački dekan Dražen Karačić, a suslavila su šestorica svećenika među kojima su bili rektor zagrebačke katedrale, mons. Zlatko Koren te domaći rektor Svetišta sv. Josipa, mons. Antun Sente.

Mons. Sente na početku je istaknuo: ''Današnjom Misom zahvaljujemo svim vrijednim sudionicima Molitvenog hoda za sva dobra ostvarenja kao i molitve preporuke da se naš grad čuva koji je i osnovan kao ‘antemurale christianitatis’ 13. srpnja 1579. godine te se nadam da ta ideja i dalje živi. Ova Misa je zahvala za uspješan Molitveni hod svih udruga i zajednica.''

Zatim je rektor Sente spomenuo sve 22 udruge i zajednice. Slijedilo je misno slavlje a predslavitelj, župnik Novog centra i karlovački dekan, preč. Dražen Karačić, u svojoj je homiliji istaknuo: ''Današnju srijedu želimo nazvati srijedom zahvalnosti za sve one koji doprinose da ovaj grad i ovaj svijet u kojem živimo uistinu svjedoči Gospodina. Zaključimo, može li stvorenje biti iznad Stvoritelja? Zaključak je da ne može.''

Velečasni Karačić zatim je ispričao priču o Ivanu, sinu koji je završio pravo i koji je od oca očekivao za nagradu automobil. Otac, ponosan na sina, poklonio mu je ukoričenu knjigu Bibliju. Sin je bio nezadovoljan i odbacio knjigu i nije iz revolta više kontaktirao oca. Nakon više godina, kad je čuo da je otac umro, posjetio je njegov dom i našao odbačenu Bibliju. Uzevši ju, primijetio je na zadnjoj strani korica kuvertu s ključem za novi automobil koji mu je otac kupio. ''U ovoj priči može se prepoznati svatko od nas s nezahvalnošću koju pokazujemo prema nebeskom Ocu koji nam je podario talente, ali i prema zemaljskom ocu i obitelji koji nam daruju najbolje što mogu, a to je njihova ljubav, srce i vrijeme. Na koncu, zamolimo Gospodina na nam pomogne u našem kršćanskom životu da što bolje upoznamo našeg Stvoritelja, Isusa Krista. Poruka današnjeg susreta neka bude zahvala Bogu, bližnjima i ljudima oko sebe jer to nisi ničim zaslužio''.

Glazbom je Misu animirao zbor mladih Agape pod vodstvom Josipa Vukovića.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: