Zajedništvo u virtualnom i stvarnom svijetu, pod zaštitom Advocatae i Protectora Croatie

Zajedništvo u virtualnom i stvarnom svijetu, pod zaštitom Advocatae i Protectora Croatie

Sedamnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu predvodio je remetski župnik pri Svetištu Majke Božje Remetske, o. Antonio Mario Čirko, u zajedništvu s rektorom Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, mons. Antunom Senteom.

Autor
Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu/Laudato/M.B.
Fotograf
Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu/Laudato
Objavljeno:
 
13.05.2021 12:17

Televizijskim prijenosima misnih slavlja iz dvaju svetišta, iz Svetišta Majke Božje Remetske i iz Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, mnogima smo približili Blaženu Djevicu Mariju i svetoga Josipa. Upravo mi je zato posebno drago da ovom prigodom iz Nacionalnoga svetišta mogu pozdraviti o. Čirka, koji je prije ulaska u samostan učio za medicinskog djelatnika. Stoga njemu i svim medicinskim sestrama čestitam Dan sestrinstva te sve medicinsko osoblje uključujemo u ovom misno slavlje, rekao je mons. Antun Sente.

U svojoj propovijedi o. Čirko istaknuo je da tijekom Godine svetoga Josipa posebno možemo promišljati o ljepoti svetosti, koja je zapravo ponizna. Iako Evanđelja ne govore puno o svetom Josipu, govore nam o snazi njegove vjere i predanja u Božje ruke. Upravo je zbog toga sveti Josip poseban svetac. Napomenuo je kako ne trebamo zaboraviti na molitvu, pogotovo kad nam je teško i život pred nas stavi mnoge kušnje.

– Primjer usrdne molitve sveti nam je Josip, koji pred svim kušnjama ne gubi pouzdanje u Boga. Molitva je ona koja daje odgovor. Duh Istine upućuje nas u svu istinu. Bog nam uvijek govori: 'Ne boj se' ili 'Samo hrabro'. Svakomu od nas Bog progovara našim vlastitim imenom – rekao je o. Čirko.

Kazao je kako nas sveti Josip uči ljepoti čiste i nepatvorene ljubavi.

– Volim zamišljati svetoga Josipa kako ide u svoju radionicu kako bi prehranio svoju obitelj, zamišljam ga kako uči Isusa tesarskomu zanatu, a Marija to promatra sa strane i raduje se tom svetom obiteljskom zajedništvu – istaknuo je remetski župnik.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima je vjeru svjedočio o. Čirko. Okupljeni u Josipovu svetištu i oni pred malim ekranima mogli su primijetiti kako razgovor o. Čirka i mons. Sentea biva razgovor dvojice svećenika prijatelja s istog polja rada. Mons. Sentea zanimalo je kako je uopće došlo do ideje prijenosa misnih slavlja putem društvenih mreža.

– S prijenosima svetih Misa iz remetskog Svetišta započeli smo još 2016. godine, htjeli smo još tada svete Mise približiti bolesnima, koji ne mogu prisustvovati liturgiji. U 2018. godini ostvarili smo suradnju s Laudato televizijom i misna slavlja počeli smo emitirati u njihovu programu. Na neki način, i ne znajući što nas u budućnosti čeka, pripremili smo se za ovo izazovno vrijeme – posvjedočio je o. Antonio.

Prije same pandemije, nadahnuti primjerom prijenosa Misa iz Remetskog svetišta i u Karlovačkom svetištu nabavili su kamere i počeli su prenositi misna slavlje preko društvenih mreža i Laudato televizije.

– Mnogo dobrih savjeta primio sam upravo od oca Čirka – kazao je mons. Sente.

O. Čirko dodao je kako se tu prepoznaje djelovanje svetoga Josipa.

– Počela je ona prva izolacija, sve je više-manje bilo zatvoreno, a svete Mise prenosile su se kako bi liturgija bila prisutna u domovima vjernika. Ubrzo se dogodio zagrebački potres i naša je crkva u Remetama bila oštećena. S prijenosima svetih Misa pomogao nam je mons. Sente i tako su se Mise počele emitirati iz Nacionalnoga svetišta. Tada smo osjetili povezanost. Tijekom dana Misa se prenosila iz Karlovačkog svetišta, a navečer bismo molili krunicu u Remetama – posvjedočio je o. Čirko.

Svetište Majke Božje Remetske, uz to što je duhovno jako mjesto, i veliko je gradilište u kojemu se ostvaruju i novi projekti, zasigurno je pomoć i prisutnost svetog Josipa nezaobilazna, primjetio je mons. Antun Sente.

– Pred oltarom Majke Božje Remetske rekao sam: 'Sveti Josipe, ti ćeš biti moj blagajnik. Zaista mogu potvrditi kako je Božja providnost prekrasna, lijepo je živjeti s predanjem u Božje ruke. Mogu posvjedočiti kako su mi se samo otvarala vrata, primjer toga je Gospin vrt kod našega Svetišta u Remetama. Pri samom stvaranju vrta imao sam puno nevolja, u jednom sam trenutku mislio i kako će sve ostati nedovršeno. Noćima nisam spavao, Bogu sam uzdizao ruke i to je na neki način bilo moje nutarnje pročišćenje, a onda najednom se dogodilo da su radovi jednostavno krenuli, a pomoć su mi pružili ljudi od kojih sam najmanje očekivao. Upravo je zato Gospin vrt Božje djelo. Ovom bih prilikom istaknuo kako nije slučajno da su naš hrvatski narod povezali Gospa Remetska i sveti Josip. Naime, Gospa Remetska zagovornica je Hrvatske, a sveti Josip nebeski je zaštitnik naše domovine. Divna je to poveznica ovih dvaju mjesta – zaključio je o. Čirko.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: