Započeo međunarodni simpozij: 'Laudato si'! Kako mijenjati stil života?'

Započeo međunarodni simpozij: 'Laudato si'! Kako mijenjati stil života?'

Papa Franjo pojam cjelovite ekologije predlaže kao paradigmu prema kojoj je moguće stvarati novu viziju svijeta.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Centar za promicanje Socijalnog nauka Crkve
Objavljeno:
 
23.09.2020 09:46

 

U organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije, u srijedu 23. rujna započeo je međunarodni simpozij – webinar o socijalnoj enciklici pape Franje: 'Laudato si''.

Nakon uvodnih pozdrava i molitve, pročelnik Centra, prof. dr. sc. mons. Stjepan Baloban uputio je uvodnu riječ.

– Kao što je mnoge, i dobre poznavatelje crkvenih prilika, iznenadilo što je papa Franjo prije pet godina, 2015. (24. svibnja), jedan cijeli socijalni dokument 'Laudato si’. Enciklika o brizi za zajednički dom' posvetio ekološkoj tematici, tako se i mnogi danas u društvenom životu pitaju: 'Zbog čega jedna crkvena institucija – Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK-a – 2020. godine organizira međunarodni simpozij 'Laudato si’! Kako mijenjati stil života?' To je, uistinu važno pitanje, kako u crkvenom tako i u društvenom životu u Hrvatskoj. Pokušati ćemo, barem dijelom, tijekom ovog simpozija, odgovoriti na to pitanje – rekao je prof. Baloban.

Papa Franjo pojam cjelovite ekologije predlaže kao paradigmu prema kojoj je moguće stvarati novu viziju svijeta. Tako socijalna enciklika 'Laudato si'' postaje svojevrsni vademecum (svakodnevni podsjetnik) u burnom i nesigurnom vremenu u kojem živimo. I to je trajni podsjetnik, ne samo za kršćane, katolike, vjernike nego i za sve ljude dobre volje kojima je na srcu opće dobro zemlje, tog zajedničkoga nam doma, u kojem živimo, piše IKA.

Poruka ovog simpozija može se sažeti u dio naslova: 'Kako mijenjati stil života? Pod teoretskim vidom, to zahtijeva promjene u načinu razmišljanja, koje će pod praktičnim vidom postupno uroditi konkretnim promjenama u načinu svakodnevnog života.

Na simpoziju će se održati predavanja u dva kruga popraćena raspravama, a zaključit će se okruglim stolom. Prijenos je moguće pratiti na Youtube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: