Započeo projekt 'Progledaj srcem online'

Započeo projekt 'Progledaj srcem online'

Vrhunski predstavnici kulturne i umjetničke scene donose online radionice za djecu i mlade iz cijele Hrvatske.

Autor
Laudato/ProgledajSrcemOnline/L.K./F.P.
Fotograf
Filip Panza
Objavljeno:
 
15.09.2021 18:49

 

Povodom početka projekta 'Progledaj srcem online', održana je konferencija za medije na kojoj su program projekta namijenjen sudionicima koji su osigurali svoja mjesta, djeci i mladima iz cijele Hrvatske, predstavili Ksenija Abramović, predsjednica udruge 'Ime dobrote'; Luka Kotlar, voditelj projekta; Anabela Tomkić,  koordinatorica projekta te predavači na radionicama projekta: umjetnica Eva Vukina, glazbenik Goran Kovačić i glazbenica Djordjija Palić, voditelj i improvizator Marin Periš.

Udruga 'Ime dobrote' osmislila je i razradila projekt 'Progledaj srcem online', kojim djeci i mladima do 25 godina, kroz radionice iz umjetnosti i kulture, želi pokazati kako se kroz umjetnost i kulturu može pridonositi društvu, te im osvijestiti važnost razvoja svojih talenata.

'Udruga 'Ime dobrote' već godinama se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže i podupire kulturu i umjetnost. Nakon pet godina održanih koncerata duhovne glazbe 'Progledaj srcem', koji su iz godine u godinu okupljali sve više ljudi, pa i došli do prepune Arene i 18 000 ljudi koji su pjevali zajedno u glas, zajedno s najvećim imenima duhovne glazbe, došla je ta 2020. godina i pandemija te smo kao i drugi koncerte bili primorani odgoditi. Upravo mi je zato posebno drago da smo pronašli put kako nastaviti njegovati vrijednosti umjetnosti i kulture i 'online', te da smo na tom putu imali financijsku podršku fondova Europske unije i Republike Hrvatske.', sa zadovoljstvom zbog početka projekta rekla je predsjednica udruge 'Ime dobrote', Ksenija Abramović

Programski sadržaj projekta predstavio je Luka Kotlar, voditelj projekta 'Progledaj srcem online'. 
'Ovaj projekt omogućava, 33 besplatne umjetničke i kulturne aktivnosti za šezdesetero djece i mladih do 25 godina, obuhvaća 'online' panele, radionice, koncerte, izložbe i druženja sa stručnjacima i umjetnicima iz područja glazbe, glume, slikarstva, kiparstva, umjetnosti i kulture. 'Progledaj srcem online', projekt udruge 'Ime dobrote', traje od 2. lipnja 2021. do 2. lipnja 2022. Ukupan iznos projekta iznosi 455.336,00 kn, od čega je iznos EU potpore 387.035,60 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) i iz Europskog socijalnog fonda (85 %). Sudionici će tako svakog tjedna od 20. rujna 2021. do 2. svibnja 2022. dobiti priliku čuti nadahnjujuće priče vrhunskih umjetnika, educirati se, informirati i zajedno virtualno družiti te razmjenjivati iskustva, mišljenja i ideje, i to iz udobnosti njihova doma. 

Anabela Tomkić, koordinatorica projekta, objavila je imena koja će svojim iskustvom, znanjem i stručnošću kroz ove panele i radionice djeci i mladima pomoći prepoznati, razvijati i usmjeriti njihove talente. Kao voditelji sudjelovat će: voditelj i improvizator Marin Periš, glazbenica Djordjija Palić, glazbenik Goran Kovačić, umjetnik Luka Krešimir Stipić, povjesničarka umjetnosti Krisja Štulić, kustosica SICU-a Zadar, Ana Jordan Knežević, glumac Robert Kurbaša, umjetnica Iris Mihatov Miočić, umjetnica Eva Vukina, akademska glazbenica i profesorica glazbene teorije, dr. sc. Denis Vasilj, dekan ALU-a i predsjednik HDLU-a u Zagrebu, red. prof. art. Tomislav Buntak, a sudionici ovog projekta uživat će i u glazbi na mrežnim koncertima.

Eva Vukina na predstavljanju projekta naglasila je veselje i uzbuđenje zbog rada s djecom i mladima kojima kroz svoje radionice želi predstaviti razne slikarske tehnike kako bi im pomogla uvidjeti  koja im tehnika odgovara, s čime bi se mogli baviti, te kako bi ih potaknula da, kao i ona, kroz umjetnost upoznaju sebe i dala im priliku da se tomu posvete. 

Glazbenica Djordjija Palić naglasila je da je glazba univerzalna emocija i dio našeg bića, te kako ju iznimno raduje što će ovaj 'online' projekt moći pružiti priliku sudionicima iz cijele Hrvatske. Rekla je da je pjevanje instrument koji imamo svi i kako joj je želja da ga ova djeca i mladi, sudionici projekta, prepoznaju i koriste.

'U ovo pandemijsko vrijeme mnogi su osjetili glad za umjetnošću, za kulturnim događanjima, za glazbom i koncertima. Izražavam velko divljenje udruzi 'Ime dobrote', koja se odvažila na ovaj složeni projekt kojim ćemo svi zajedno nastojati pokazati svaki vid umjetnosti i kulture kako bi svatko od sudionika pronašao ono što mu najviše odgovara, jer bavljenje umjetnošću unutarnja je potreba svakog od nas.', istaknuo je glazbenik Goran Kovačić.

Pozivamo vas da medijski podržite projekt 'Progledaj srcem online', kao i podizanje svijesti o važnosti razvoja kulturno-umjetničkih talenata kod djece i mladih.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: