Gradnjom Kapele hrvatskih blaženika i svetaca pokazujemo solidarnost s kršćanima u Svetoj Zemlji

Gradnjom Kapele hrvatskih blaženika i svetaca pokazujemo solidarnost s kršćanima u Svetoj Zemlji

Najava gradnje Kapele hrvatskih blaženika i svetaca na Pastirskim poljima nadomak Betlehema, izazvala je brojne reakcije.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
14.09.2021 21:12

 

Najava gradnje Kapele hrvatskih blaženika i svetaca na Pastirskim poljima nadomak Betlehema, izazvala je brojne reakcije. Je li sada zaista pravo vrijeme za to? I tko bi takav projekt trebao platiti? Komu će služiti ova kapela i kakvo značenje ima za naš hrvatski narod? O tome su večeras u 'Izdvojenom' govorili idejni začetnik projekta, fra Tomislav Glavnik, a iz Betlehema se ekskluzivno s gradilišta javio fra Sandro Tomašević.

– Od prvih kršćanskih vremena hodočasnici dolaze na Pastirske poljane koje su danas, da tako kažem, jedna najobičnija ledina, prazan prostor s nešto arheoloških iskopina koje su ostatci starih samostana iz 4. i 5. stoljeća. Nakon tog vremena kršćani nisu imali prilike što izgraditi – kazao je fra Tomislav Glavnik na početku.

Objasnio je da se tu danas nalaze improvizirani oltari, kamo dolaze hodočasnici iz cijeloga svijeta, istaknuvši kako svake godine tu prođe oko četiri milijuna ljudi.

– Na tom lokalitetu bit će građena ne samo naša kapela nego još pet kapela uz prihvatni centar za mlade, kao i prihvatni centar za osobe s poteškoćama, sanitarni čvorovi i sve ono što je potrebno – dodao je fra Tomislav.

Na pitanje odakle ideja za gradnju Kapele hrvatskih blaženika i svetaca, kazao je da su franjevci u Svetoj Zemlji primijetili veliki broj hodočasnika te su odlučili pokazati solidarnost s kršćanima koji tamo žive.

– Ovakvim projektima mi kao univerzalna, sveopća Crkva, sastavljena iz svih naroda i nacija svijeta, želimo pokazati solidarnost s ljudima koji ondje žive, s kršćanima. Moramo znati da ti kršćani, naša duhovna braća i sestre, žive od toga da ugošćuju hodočasnike koji onamo dolaze – kazao je.

Fra Sandro Tomašević, koji se u emisiju uključio s Pastirskih poljana, kazao je da su franjevci s velikom radošću primili vijest o gradnji kapele, kao i svi oni koji žive u Svetoj Zemlji.

Cijelu emisiju pogledajte na našem portalu i YouTube kanalu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: