Završen je jubilarni 10. 'Dječji Kranjčić' u Križevcima

Završen je jubilarni 10. 'Dječji Kranjčić' u Križevcima

Tema ovogodišnjega natječaja bila je 'ljepota'. 

Autor
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"/Laudato/M.P.
Fotograf
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"
Objavljeno:
 
17.04.2021 13:27

U 10 godina 'Dječjega Kranjčića' na natječaj je stiglo 2020 književnih i 1551 likovni rad; na završnim svečanostima nagrađen je 231 rad, a u 10 zbornika najuspjelijih radova organizatori su objavili 588 literarnih i 244 likovna rada. Sudjelovali su učenici sa svojim mentorima iz 280 osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske.

Na jubilarnom 10. susretu hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić', Osnovna škola Ljudevita Modeca iz Križevaca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić' u subotu 17. travnja 2021. objavili su rezultate natječaja za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj te su javnosti predali zbornik najuspjelijih radova: 'Ljepota se gleda očima srca'.

Završna svečanost 10. 'Dječjeg Kranjčića', koja je, uz Dan grada, na taj dan trebala biti održana u Križevcima, zbog pandemije koronavirusom (COVID-19) nije održana. Proglašenje rezultata i predstavljanje zbornika održano je preko aplikacije Zoom, a  organizatori i pokrovitelji zbornike, priznanja, zahvalnice i nagrade učenicima i mentorima poslat će poštom.  

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu 'Kak je Bog se lepe stvoril' osvojio učenik 7. razreda iz Križevaca, Gabrijel Božić. Nagrade za poeziju učenicima i mentorima darovao je pokrovitelj 'Glas Koncila', koji je i nakladnik zbornika.

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču 'Život je lijep' osvojio Marko Krbot, učenik 7. razreda Osnovne škole Novi Marof (mentorica: Sunčica Križan-Kadi). Nagrade za prozu darovala je 'Naklada Ljevak'.

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojio je učenik 5. razreda Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca, Mihael Preglej za igrokaz: 'Najljepše Božje stvorenje' (mentor: Tomislav Krušlin). Nagrade za žanr igrokaza darovala je 'Školska knjiga'.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad 'Ljepota domovine' osvojila je Iva Đirlić, učenica 4. razreda Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog (mentorica: Terezija Zokić). Nagrade za likovno stvaralaštvo darovala je nakladnička kuća 'Verbum'.

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade izdavačkih kuća 'Alfa' i 'Profil Klett'. 

U Križevce je na natječaj za 10. susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić', koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2020., pristigao 161 književni rad te 118 likovnih rada iz ukupno 56 škola s područja cijele Republike Hrvatske. Organizatori su predložili da tema ovogodišnjega natječaja bude ljepota.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Jasna Šego i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će nagrađena biti 22 rada (14 književnih i 8 likovnih radova). 

Za objavu u zborniku 'Ljepota se gleda očima srca', stručno povjerenstvo izabralo je 61 književni rad i 8 likovnih radova.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić' jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti, Stjepanu Kranjčiću, koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić', koji će ove godine biti održan 13. put. 

Detaljnije se o svemu može se doznati na mrežnoj stranici: https://djecji.kranjcic.hr.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: