Završena međunarodna konferencija "The Church up close"

Završena međunarodna konferencija "The Church up close"

Na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa od 12. do 17. rujna 2022. održana je međunarodna konferencija "The Church up close", namijenjena katoličkim novinarima. 

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Santa Croce University / privatna arhiva
Objavljeno:
 
20.09.2022 14:43

 

Završena je međunarodna konferencija "The Church up close" koja se održala na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa od 12. do 17. rujna 2022., namijenjena novinarima koji prate rad Crkve i Svete Stolice.  

Na konferenciji je sudjelovalo 40-ak katoličkih novinara iz cijeloga svijeta, od Papue Nove Gvineje, preko Iraka, europskih zemalja, sve do Sjedinjenih Američkih Država. Među njima bio je i novinar Laudato televizije Domagoj Trojanović. 

Sudionici ovog događaja, kroz predavanja i posjete nekim institucijama, imali su prilike iz bližeg upoznati rad Svete Stolice. Među predavačima bila su trojica kardinala. O glavnim porukama pontifikata pape Franje govorio je kardinal Luis Tagle, prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda. Izlaganje o Vatikanskom pravnom sustavu imao je kardinal Dominique Mamberti, prefekt Vrhovnog sudišta Apostolske signature. Ne temu Sinode i Biskupske sinode koja će se održati u jesen 2023., govorio je kardinal Mario Grech

Sudionici ovog kongresa mogli su saznati više o financijskom i ekonomskom sustavu Svete Stolice, o ulozi Vatikana u međunarodnim odnosima, ulozi žena u Crkvi, životu Crkve u Aziji, reformi Rimske kurije… 

Također, u sklopu konferencije sudionici su posjetili Dikasterij za komunikaciju Svete Stolice, Dikasterij za nauk vjere, Engleski koledž u Rimu, Vatikanske muzeje te papinsku ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo. 

Ova konferencija bila je prilika i za međusobno upoznavanje novinara koji izvještavaju o Papi i temama vezanim uz Svetu Stolicu. U međusobnim susretima također se razgovaralo o stanju i životu Crkve u pojedinim zemljama. Kad je riječ o Crkvi u Hrvata, sudionici su se najviše zanimali za lik bl. Alojzija Stepinca te o procesu za njegovu kanonizaciju.  

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: