Završio hvalevrijedan projekt koji čini promjene u društvu

Završio hvalevrijedan projekt koji čini promjene u društvu

Stručnom konferencijom proslavljen završetak hvalevrijednog dvogodišnjeg projekta ''Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – Aktivni i vidljivi u zajednici''. 

Autor
Hrvatski crveni križ/Laudato/F.P.
Fotograf
Hrvatski crveni križ
Objavljeno:
 
07.02.2023 17:03

 

Obnovljena i adekvatnija infrastruktura, proširen opseg i kvaliteta socijalnih usluga, povezivanje pojedinaca i organizacija koje se bave socijalnim uslugama, razvijena suradnička mreža stručnjaka i, ono najvažnije, neprocjenjivo iskustvo socijalne uključenosti uz novostečene vještine i znanja samo su neka od postignuća projekta ''Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – Aktivni i vidljivi u zajednici'', čija je završna konferencija održana u utorak 7. veljače 2023. godine, u Dnevnom centru za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb.

Konferencija je svojevrsna proslava završetka ovog hvalevrijednog Projekta, vrijednog gotovo 400 000 eura financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, koji je Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodilo u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom Zagreb u razdoblju od dvije godine. Konferenciji je nazočilo više od 70 stručnjaka te brojni suradnici koji su sudjelovali u provedbi Projekta i tako doprinijeli ostvarenju cilja – da korisnici, djeca i odrasli s invaliditetom budu aktivni i vidljivi članovi zajednice. Umjetnici, kineziolozi i terapeuti održali su zanimljiva predavanja na temu umjetnosti i sporta u službi inkluzije te metodologijama rada s korisnicima.

Uputivši zahvalu svima koji su bili uključeni u provedbu Projekta i koji su predanim radom uspjeli riješiti izazove s kojima su se nosili na putu ostvarenja postavljenih ciljeva, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović istaknula je kako će svi projekti i aktivnosti koji promoviraju ljudska prava, uključenost u zajednicu te jednake šanse za sve i nadalje uživati punu podršku Grada Zagreba.

''Naši ciljevi bili su da imamo samopouzdanog, veselog i zadovoljnog korisnika koji je ostvario sve svoje potencijale kroz aktivnosti koje smo osmislili'', naglasila je ravnateljica Malog doma Zagreb Tatjana Petrović Sladetić. ''Naši korisnici, ali i mi kao organizacije koje se bavimo socijalnim uslugama postali smo vidljiviji u javnosti i projekti poput ovog mali su koraci kojima činimo promjene u društvu'', zaključila je.

''Bila bi šteta da nakon završetka Projekta završe i sve kvalitetne sportske i umjetničke aktivnosti koje smo osmislili, stoga će Crveni križ Zagreb nastojati iz vlastitih sredstava financirati aktivnosti u okviru svojih mogućnosti, a javit ćemo se i na buduće natječaje kako bismo nastavili s njihovom što intenzivnijom i kvalitetnijom provedbom. Partnera u Malom domu za nastavak provedbe imamo i unaprijed se radujemo'', poručio je zamjenik ravnatelja GDCK-a Zagreb Ivica Golubić najavivši skoro otvorenje novog, projektnim sredstvima financiranog prostora u Dubravi za pružanje socijalnih usluga korisnicima s invaliditetom.

Uređenje i opremanje novog primjerenog prostora u Dubravi za pružanje socijalnih usluga korisnicima Crvenog križa Zagreb – odraslim osobama s invaliditetom samo je jedan od konkretnih i mjerljivih rezultata postignutih kroz ovaj projekt. Dobivenim sredstvima Crveni križ Zagreb i Mali dom Zagreb uspjeli su: omogućiti psihosocijalnu podršku roditeljima te braći i sestrama djece i odraslih s invaliditetom, osigurati kinezioterapeute, kineziologe te pomoćnike za provođenje terapijskih aktivnosti u bazenu i sportsko rekreativne aktivnosti u dvorani, nabaviti opremu za likovne i druge radionice, organizirati stambenu zajednicu za mlade beskućnike, prilagoditi svlačionice i tuširaonice za potrebe terapijskog plivanja, prilagoditi kuhinju osobama s invaliditetom, opremiti kabinet specijaliziranom opremom za kognitivni i komunikacijski razvoj djece s invaliditetom, nabaviti opremu za poticanje pokretljivosti, razviti četiri umjetnička programa za odrasle osobe s invaliditetom iz područja likovne, dramske, plesne i glazbene umjetnosti uz podršku profesionalnih umjetnika iz svakog od navedenih umjetničkih područja, javno izvesti dva glazbeno-scenska djela odraslih osoba s invaliditetom u dvorani ''Vatroslav Lisinski'', organizirati četiri sportska susreta osoba s invaliditetom i ostalih članova zajednice (djece, studenata, sportaša, umirovljenika) sa sportovima potpuno prilagođenim i za korisnike s najutjecajnijim poteškoćama.

Prepoznavši činjenicu da su osobe s invaliditetom u našem društvu često marginalizirane i diskriminirane te da se invaliditet često nepravedno izjednačava s nesposobnošću, Crveni križ Zagreb i Mali dom ovim vrijednim projektom proširili su opseg i kvalitetu socijalnih usluga u zajednici kako bi najranjiviji, često nevidljivi pojedinci u društvu, postigli što veću socijalnu uključenost, a time i bolju kvalitetu života. No, ciljana skupina nisu bila samo djeca, mladi i odrasli s invaliditetom, već i članovi njihovih obitelji. Projektom je obuhvaćeno više od stotinu ljudi na čiju se kvalitetu života izravno utjecalo, a pozitivno se utjecalo i na senzibilizaciju javnosti prema osobama s invaliditetom.

Dvije godine brzo su prošle jer je provedba mnogobrojnih projektnih aktivnosti bila izuzetno intenzivna, kontinuirana i nadasve korisna za sve korisnike i članove njihovih obitelji. Projekt je završio, no rezultati ostaju. Od brojnih spomenutih, onaj najvredniji očituje se kao osmjeh na licima te predivne i trajne uspomene naših korisnika – djece i odraslih s invaliditetom.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: