Žene koje odabiru biti majke – najdiskriminiranija su skupina u Hrvatskoj

Žene koje odabiru biti majke – najdiskriminiranija su skupina u Hrvatskoj

U ime obitelji: "Nepoštivanje radnih prava trudnica i majki male djece najčešći je oblik diskriminacije žena u Hrvatskoj".

Autor
"U ime obitelji"/Laudato/G.O.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
08.03.2023 11:32

 

Povodom Međunarodnog dana žena, udruga U ime obitelji upozorava javnost na dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj još uvijek suočava veliki broj žena: učestala diskriminacija žena koje odabiru biti majke na radnom mjestu te stigmatizacija i (političke) kampanje protiv žena koje odabiru “ostati kod kuće” i tijekom određenog vremena u potpunosti se posvetiti odgoju svoje djece te brizi o bolesnima i starima u svojoj obitelji. 

Žene koje odabiru biti majke često ostaju bez posla zbog trudnoće ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta. Nepoštivanje radnih prava trudnica i majki male djece najčešći je oblik diskriminacije žena u Hrvatskoj. Na taj se način sprječava pravo žena na uravnoteživanje poslovnog i obiteljskog života. 

Posljednje dvije godine svjedoci smo kampanje stigmatiziranja žena koje odabiru „ostati kod kuće“ i tijekom određenog vremena u potpunosti se posvetiti odgoju svoje djece i brizi o obitelji. Ti su se napadi, pokrenuti iz pozicije političke moći, usredotočili na korisnice mjere roditelj odgojitelj – omalovažavajući slobodan izbor dijela žena da se „puno radno vrijeme“ posvete odgoju svoje djece. 

U pluralnom društvu – svaka žena mora imati pravo odabrati način života koji smatra najprikladnijim za sebe i svoju obitelj! 

Isto tako, držimo važnim financijsko vrednovanje često nevidljivog rada žena u obitelji. Osobito onima koje brinu o bolesnoj djeci i djeci s posebnim potrebama. U ime obitelji ističe da je potrebno jačati mehanizme zaštite svih žena – onih čije je radno mjesto izvan kuće i onih čije je radno mjesto kod kuće. Osobito štiteći žene koje se odlučuju na majčinstvo te su zbog toga izložene raznim oblicima diskriminacije. Nadalje, Udruga poziva žene da prijavljuju sve slučajeve diskriminacije, a poslodavce i nadležne vlasti na dosljedno provođenje zakona.

- Ovim putem pozivamo Vladu da poduzme sve potrebne mjere da bi se: osigurala neradna nedjelja, zajednički slobodan dan za obitelj te spriječila svaka diskriminacija, osobito diskriminacija trudnica i majki; ostvarila prava žena na usklađivanje poslovnog i obiteljskog života te osigurala zaštita svih onih čije se dostojanstvo i prava narušava na bilo koji način - naglašuju iz Udruge.

Udruga U ime obitelji čestita Međunarodni dan žena svim ženama. Osobito vama, ženama koje, uz svoje radno mjesto ili potpuno se posvećujući obitelji – ulažete svoje talente, znanje i vrijeme u odgoj i podizanje djece te brigu o bolesnima. Vaše majčinstvo i briga o potrebitima stvara ogromnu ekonomsku korist i predstavlja dragocjen društveni kapital!  U ime obitelji će se nastaviti zalagati da taj važan društveni doprinos – bude i vrednovan.  
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: