Župljani Babine Grede hodočastili u Poljsku

Župljani Babine Grede hodočastili u Poljsku

Hodočašće župljana Babine Grede: Putovanje vjere kroz povijesna i sveta mjesta Poljske

Autor
Mihaela Mršić/Laudato/T.M
Fotograf
Josipa Hrehorović
Objavljeno:
 
26.09.2024 15:11

Župljani Župe sv. Lovre, đakona i mučenika, iz Babine Grede, predvođeni župnikom Zoranom Ćosićem, hodočastili su u Poljsku od 18. do 22. rujna 2024. godine. Na hodočašće je pošao i Ivan Marković, župnik Župe sv. Josipa u Vuki.

Krenuli su ispred župne crkve u Babinoj Gredi 18. rujna u večernjim satima, uz usputna stajanja u Mađarskoj i Slovačkoj.

Prvog dana, po dolasku u Wadowice, rodno mjesto pape Ivana Pavla II., uputili su se u razgledavanje njegove rodne kuće te župne crkve u kojoj je papa Ivan Pavao II. kršten. Nakon razgledavanja posjetili su povijesnu jezgru grada i uživali u druženju uz kavu i Papin omiljeni kolač – kremówke.

Nakon toga hodočasnici su nastavili putovanje u obližnji gradić Kalwaria Zebrzydowska, poznat po svetištu pod zaštitom UNESCO-a. Ovo svetište, često nazivano "poljska Golgota", obuhvaća križni put s 42 crkve i kapelice.

Potom su hodočasnici nastavili put do Krakova.

Drugog dana posjetili su Svetište Božjeg Milosrđa u Lagiewnikiju, gradu u kojem je živjela i umrla sveta Faustina Kowalska, kojoj je bila objavljena poruka o Božjem milosrđu. Hodočasnici su posjetili njezin grob i promatrali sliku Milosrdnog Isusa koju je naslikao Adolf Hyla prema uputama sv. Faustine.

Nakon euharistijskog slavlja hodočasnici su posjetili Svetište Ivana Pavla II., najveću građevinu na svijetu posvećenu ovom svetcu. Svetište se nalazi na dvije etaže; gornja crkva krasi prekrasne mozaike s prizorima iz Isusova života, dok se u donjoj crkvi nalazi relikvija krvi sv. Ivana Pavla II. i nadgrobna ploča s njegova groba.

Poslijepodne je bilo predviđeno za obilazak središta Krakova, nekadašnje prijestolnice Poljske, a danas važne kulturne i znanstvene središnjice srednje Europe. Povijesna jezgra Krakova uvrštena je 1978. godine na popis UNESCO-ove svjetske baštine. Obilazak je započeo na brdu Wawel, gdje se nalazi kraljevski dvorac i katedrala – mjesto krunjenja i posljednje počivalište poljskih kraljeva. Ostale znamenitosti koje su posjetili uključuju Trg glavne tržnice, Florijanova vrata, tvrđavu Barbican te toranj i crkvu Presvete Djevice Marije.

Trećeg dana, nakon doručka, hodočasnici su se uputili na cjelodnevni izlet u Czestohovu, najveće marijansko svetište u Poljskoj, smješteno na Jasnoj Gori, koje je više puta pohodio i papa Ivan Pavao II.

Četvrtog dana, nakon jutarnje Mise, župljani su se uputili svojim domovima.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: