101. obljetnica rođenja bl. Bulešića u Valbandonu

101. obljetnica rođenja bl. Bulešića u Valbandonu

Bl. Miroslav Bulešić nastojao je i žarko molio da u svemu bude poput Krista. Mi danas u liku Miroslava Bulešića promatramo dinamičnog kršćanina.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Porečko-pulska biskupija
Objavljeno:
 
14.05.2021 18:10

U četvrtak 13. svibnja proslavljena je 101. obljetnica rođenja bl. Miroslava Bulešića (13. 5. 1920. – 13. 5. 1947.) misnim slavljem koje je u jedinoj njemu posvećenoj crkvi u Valbandonu predslavio porečki i pulski biskup u miru, mons. Ivan Milovan, piše Porečko-pulska biskupija.

Mons. Milovan u uvodnom je obraćanju istaknuo blagdan Uzašašća te blagdan Gospe Fatimske, koji se slave istoga dana. Svetkovina Uzašašća dokaz je spasenja za cijelo čovječanstvo, zato se zove i Spasovo. Prigodnu homiliju izrekao je vicepostulator kauze za kanonizaciju bl. Bulešića, preč. Ilija Jakovljević.

– Poziv na evanđeosko življenje jest trajni poziv vjernicima da navještaju Isusa Krista, ne samo riječima nego i svojim načinom života. Naš način života odraz je onoga što vjerujemo. Svijet našu vjeru gleda u našem praktičnom načinu života. Da bismo za sebe mogli reći da djelujemo u ime Isusa Krista, da smo dio Njegova evangelizacijskog 'tima', potrebno je da naš život bude oblikovan Kristom. Bl. Miroslav Bulešić nastojao je i žarko molio da u svemu bude poput Krista. Mi danas u liku Miroslava Bulešića promatramo dinamičnog kršćanina – svećenika koji je svoj život žarko želio suobličiti Isusu Kristu kako bi bio dostojan kršćanin i svećenik – kazao je Jakovljević.

Propovjednik je nadalje citirao zapis iz 'Duhovnog dnevnika' blaženika upravo na blagdan Uzašašća 3. lipnja 1943. godine: 'Blagdan veselja i radosti. Vrhovni Svećenik uzašao je na nebo, i on sjedi ob desna Ocu, da vrši svoju svećeničku zadaću. Isuse Svećeniče, daj da budu moje misli, moja djela, moje želje, s Tvojima združeni. Daj da budem svećenik, pravi svećenik, kakav me Ti hoćeš. Daj da odgovorim uvijek Tvojoj svetoj milosti. Budi mi uzorom tj. daj da Te ja oponašam [nasljedujem] u svojem svećeničkom radu. Tvoj sam, Tvoj hoću da budem. Daj da moje misli budu na nebu. Ukroti moje bijesno tijelo. Isuse, Tvoj sam svećenik. Majko, Tvoj sam.'

– I mi možemo ove riječi bl. Miroslava pretočiti u naše riječi slaveći blagdan Uzašašća: 'Isuse, daj da budem svećenik, kršćanin, roditelj, prijatelj kakvim me Ti hoćeš. Budi mi uzorom, tj. daj da Te nasljedujem u svom kršćanskom poslanju'. I mi danas s bl. Miroslavom, spominjući se Gospe Fatimske, molimo da nas Ona kao naša nebeska Majka zagovara – zaključio je preč. Jakovljević.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije