215. obljetnica mučeništva sluge Božjega, fra Lovre Milanovića

215. obljetnica mučeništva sluge Božjega, fra Lovre Milanovića

Svetu Misu predslavio je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, mons. Marinko Miličević.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
04.02.2022 10:07

 

Vjernici iz raznih dijelova Bosanske Posavine okupili su se u četvrtak 3. veljače, u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici, na Misi povodom stradanja sluge Božjega, fra Lovre Milanovića, prenosi portal Nedjelja.ba.

Euharistiju je predslavio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, mons. Marinko Miličević, domaći sin. Koncelebriralo je 20-ak svećenika, među kojima su bili: župnik, fra Joso Oršolić te v.d. dekana Doborskog dekanata i župnik u Odžaku, preč. Ilija Orkić.
U propovijedi, između ostalog, mons. Marinko naglasio je kako se vjernici u svojim poteškoćama trebaju uteći Majci Mariji. Naglasio je da su svi pozvani na svetost i spoznaju ''da smo u Božjim rukama''. 

– Marijino Srce može nas ohrabriti i utješiti. Svi svetci imali su poseban sinovski odnos prema Majci. Kako su biskupi Portugala posvetili svoju zemlju Mariji i bili pošteđeni strahota Drugog svjetskog rata, slično možemo učiniti i mi, i Mariji i fra Lovrinu zagovoru povjeriti sebe, svoj dom i svoju župu, svoju domovinu; i vidjet ćemo, Bog će učiniti čudo – rekao je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije.

Svoju homiliju završio je parafraziranjem riječi župnika, fra Jose, koji je ustvrdio, kad je došao na župu i vidio porušena sela, da se ovdje vjernici nemaju ni na što drugo osloniti osim na Mariju, sv. Ivu te slugu Božjeg, fra Lovru Milanovića.

Inače, za vrijeme Mise vjernici i hodočasnici zajedno sa svojim svećenicima molili su zagovor sv. Blaža i fra Lovre, da sve Bog oslobodi i sačuva od koronavirusa, bolesti grla i svakog drugog zla. Također, u molitvene nakane uključen je i bivši dekan Doborskog dekanata, vlč. Jakov Filpović, koji se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.
Misno slavlje animirao je zbor ''Mirjam'' iz župe Tolisa, pod ravnanjem s. Kate Mlakić. Nakon Euharistije upriličen je blagoslov grla.

Za obljetnicu župljani su se pripremali kroz trodnevnicu koju su predslavili fra Niko Josić, fra Anto Tomas i fra Željko Nikolić. Na misama je pjevanje vodio zbor ''Pax'' iz Tolise.
Fra Lovro Milanović rođen je 1777. Bio je župnik u Tramošnici. Mučki je ubijen 3. veljače 1807., kad se uputio pomoći ispovijedati puk svome stricu, fra Frani Milanoviću, župniku u Dubravama. Ubio ga je Mujo Arnaut jer mu se fra Lovro nije poklonio kad su se mimoilazili.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: